Dette melder Novap.

- Vårt mål er å gjøre luft-til-luft-varmepumper til en naturlig del av produktporteføljen til el-installatørene, sier Jarle Pettersen i Elektroskandia.

- Vi har hatt en overraskende god start. Vi tenkte vi skulle bruke 2021 til å etablere dette litt og så smått komme i gang med salg, men det har gått over all forventning allerede, sier Pettersen, seksjonsleder for forretningsutvikling.

Elektroskandia selger også alt av montasjetilbehør, varmepumpehus- eller tak og spesialverktøy.

Mål om 100 prosent f-gass-godkjenning blant kunder

Pettersen anslår at 90 % av salget har gått til elektroinstallatører med gyldig f-gass sertifikat, og Elektroskandia gjør som selskap hva de kan for å nå 100 %.

- Vi har oversikt over hvilke av våre kunder som er godkjente, og følger med på returgass.no for å se hvem som kommer til. Vi klarer ikke å håndheve dette 100 %, men vårt tydelige mål er at el-installatørene som skal kjøpe luft-til-luft- varmepumper av oss bør være f-gass-godkjente, sier han.

Grossister er ikke pålagt å kreve godkjent f-gass-sertifikat av sine kunder.

Ønsker mest mulig kontroll

En del av Elektroskandias kunder ønsket å selge luft-til-luft-varmepumper via sine nettbutikker, men det har e-grossisten inntil videre satt på vent for å se an utviklingen.

- Vi vil foreløpig at alt skal bestilles gjennom vår portal slik at vi får en bedre oversikt over hvem som ønsker å kjøpe luft-til-luft-varmepumper av oss, sier Pettersen.

Elektroskandia informerer om, og oppfordrer elektroinstallatører til å gå på f-gass-kurs i regi av ABK-Qviller eller NOVAP, og har allerede sendt el-installatører på f-gass-kurs.

Kravet om gyldig f-gass sertifikat gjelder for alle som installerer luft-til-luft-varmepumper, og alle som selger til sluttkunder må dokumentere at installasjonen skal gjøres av personer og bedrifter med godkjenning.

Pettersen anbefaler NOVAPs artikkel om krav til dokumentasjon for salg over disk.

Støtter seriøsitet i bransjen

Når Elektroskandia AS har blitt medlem i NOVAP, er nettopp seriøsitet en viktig motivasjon.

- Vi har blitt med fordi luft-til-luft-varmepumper er en ny satsing for oss, men også fordi vi ønsker å støtte opp om den foreningen som jobber for at bransjen skal være seriøs, sier Pettersen til novap.no. I tillegg synes han det er nyttig å få tilgang på statistikk og prognoser.