Dette melder FutureBuilt.

Fra 1897 har det vært produksjon av tegl på Spikkestad, og navnet på prosjektet bygger på historien i området og teglens betydning. Tina Therese Torgrimsby, prosjektleder i Pilares Eiendom, gleder seg til å være med på å utvikle den grå industritomten, et steinkast fra jernbanestasjonen, til et levende boligprosjekt.

– Teglverket inngår i en større sentrumsutvikling av Spikkestad, og de neste 10 årene er det planlagt en fordobling av innbyggerne. For å få et godt grunnlag for prosjektering gjennomførte vi i samarbeid med Byantropologene en større sosiokulturell stedsanalyse, og vi fikk sju anbefalinger for det videre arbeidet med prosjektet. Blant tilbakemeldingene vi fikk, var at tomten i dag oppleves som lukket og utilgjengelig, et ikke-sted, og at folk derfor gleder seg over at det endelig skal skje noe, forteller Torgrimsby.

Utviklingen av tomten skjer i tett dialog med både kommunen og andre aktører i området, og særlig legges det vekt på utviklingen av første etasje. Beliggenheten rett ved jernbane- og busstasjon gir et fantastisk utgangspunkt for å reise kollektivt, og det er kort vei til både barnehage, skole og dagligvarebutikker.

Elise Thue Stenstad, bærekraftsjef i Pilares Eiendom, forteller at prosjektet skal inneholde både boliger, næring og sosiale møteplasser.

– Vi planlegger cirka 350 boliger med fokus på blant annet ombruk, fellesskapsløsninger og naturmangfold, og prosjektet inkluderer også næringslokaler med mulighet for nye arbeidsplasser. I dag er noen bord på Kiwi et av de få stedene man kan sette seg ned for en kaffe og litt prat, og det er stort behov for nye møteplasser. Vi vil knytte prosjektet opp til det eksisterende torget med en ny park og torgareal, der blant annet det gamle stasjonsbygget skal flyttes i samarbeid med de andre grunneierne i sentrumsutviklingen. Vi vil også skape gode fellesarealer som blir tilgjengelige for flere enn beboerne i prosjektet, forteller Stenstad.

En gullgruve for ombruk

Dark er arkitekt for prosjektet, og Signe Ludvigsen ser muligheter i områdets identitet og kvaliteter.

– Stedet har en sterk identitet knyttet til materialitet, særlig tegl, og det er spennende å bygge videre på dette. Vi ønsker å finne materialer og en fargepalett som passer sammen, slik at vi får en helhet. Vi ser også på muligheten for å ombruke materialer, både fra prosjektet og fra andre donorprosjekter. Det er mange måter å ombruke tegl på – enten som detaljer i fasaden eller stier i gårdsrommet, eller vi kan knuse den og bruke den til drenering i landskapet, forteller Ludvigsen.

Innovasjon er blant de obligatoriske kriteriene i FutureBuilt, og Pilares ser for seg at de særlig skal jobbe med ombruk, naturmangfold og sosial bærekraft. Blant annet skal de sjekke ut muligheten for å transformere det som nå er et administrasjonsbygg, til å bli et bofellesskap med sosiale boformer i tråd med kommunens ambisjoner.

Les hele saken hos FutureBuilt!