Dette melder FutureBuilt. 

Et spektakulært høyhus med banebrytende miljøløsninger har nemlig blitt bygget i hjertet av Nydalen, der det tidligere var en parkeringsplass for 30 biler. Vertikal Nydalen er det første kombinasjonsbygget i Norge med naturlig ventilasjon. Bygget er på 18 etasjer, med servering i 1. og 2. etasje, kontorer i 3.-7. etasje og 41 leiligheter i resten av bygget. Det spesielle med Vertikal Nydalen er at kontoretasjene er utformet slik at luften og temperaturen kan reguleres naturlig gjennom å åpne og lukke luker i fasaden – null energi blir tilført for å ventilere, varme opp eller avkjøle kontorene.

- Vi har måttet utfordre oss selv, arkitektene i Snøhetta og vår entreprenør på mange områder

Øystein Thorup, direktør hos utbygger Avantor, er stolt av Vertikal Nydalen og hva som har vært mulig å få til gjennom et tverrfaglig samarbeid.

– Vår ambisjon har vært å skape et mest mulig bærekraftig bygg som også er attraktivt for våre kunder. Vi har måttet utfordre oss selv, arkitektene i Snøhetta og vår entreprenør på mange områder, blant annet ved å delta i flere forskningsprosjekter for å teste oss frem til gode løsninger. Fremover ønsker vi å dele våre erfaringer med bransjen for å bidra til en mer bærekraftig eiendomsutvikling, forteller Thorup og legger til at Avantor har positiv erfaring med den naturlige ventilasjonen i bygget.

– Systemet har generelt fungert meget bra. Som i tradisjonelle anlegg krever første driftsår en innkjøringsfase for å finjustere systemene til det ønskede inneklimaet. Gjennom vinteren har vi opplevd behagelig temperatur og god luftkvalitet, og vi ser nå frem til å teste systemet i de øvrige årstidene. I tillegg bidrar byggets andre kvaliteter, som stor takhøyde, god akustikk og bruk av høykvalitetsmaterialer, til at lokalene ikke bare er funksjonelle, men også estetisk tiltalende og behagelige å oppholde seg i, sier Thorup.

Les hele saken hos FutureBuilt.