Dette skriver FutureBuilt på sine nettsider. 

Birk & Co og AF Eiendom er utbyggerne som står bak FutureBuilts første kommersielle boligprosjekt i massivtre. Prosjektet har blitt særlig kjent for begrepet delemeter – kvadratmeter du deler med andre. Torsdag var det nettopp i felleslokalene som beboerne kan bruke til alt fra bursdagsfeiring til kokkekurs at den offisielle åpningen av prosjektet fant sted.

Statssekretær Sigrun Prestbakmo i Kommunal- og distriktsdepartementet klippet snor, og James Stove Lorentzen, byråd for byutvikling i Oslo, overleverte høytidelig FutureBuilt-plaketten til utbyggerne. Lorentzen benyttet anledningen til å si at han er glad for at Oslo kommune er med i FutureBuilt og at programmet er et viktig redskap for å oppnå ambisjonene innen miljø og klima.

– FutureBuilt er med på å endre hvordan vi bygger byene våre.  Samtidig er vi helt avhengig av at private utbyggere er med på å trekke oss i grønnere retning. FutureBuilt er et eksempel på samarbeid mellom det offentlige og det private som fungerer veldig godt. Det vil vi ha mer av, sa Stove Lorentzen før han overrakte plaketten til glade utbyggere.

56 prosent reduksjon av klimagassutslipp

Fyrstikkbakken 14 er bygget i massivtre og lavkarbonbetong og skal ha et energiforbruk i drift som tilsvarer minimum nær-nullenergi. Det skal også produseres lokal fornybar energi med bruk av solceller. Totalt er reduksjonen av klimagassutslipp på 56 prosent. På åpningen fremhevet statssekretær Sigrun Prestbakmo at byggebransjen spiller en viktig rolle når klimagassutslippene skal reduseres.

– Som FutureBuilt-pilot har ambisjonene vært høye for Fyrstikkbakken 14. Det er imponerende å se hvordan ulike krefter samarbeider og på den måten skubber byggebransjen fremover. Dere inspirerer til felles innsats, sa Prestbakmo før hun klippet den røde snoren og erklærte prosjektet for åpnet.

Midt i blinken

Fyrstikkbakken 14 ligger et steinkast fra både t-bane og tog, og beboer Jan Gunnar Fjeldstad påpeker at det, sammen med et sterkt fokus på energieffektivitet, var viktig for ham da han skulle kjøpe leilighet.

– Jeg har lenge vært opptatt av miljøvennlig arkitektur, og da jeg helt tilfeldig kom over dette boligprosjektet, sa det bare klikk. Her hadde jeg lyst til å bo! I tillegg er boligene utført med løsninger og materialer som er solide og varige, og med gode uteområder som står i stil med arkitekturen. Fyrstikkbakken 14 er midt i blinken, sier en fornøyd Fjeldstad.

Les hele saken hos FutureBuilt!