Danmarks hovedstad har nesten 24 000 hotellrom, og selv om flertallet av dem fortsatt kjøles med aircondition, er ting i ferd med å endre seg for å gjøre kjølingen mer miljøvennlig. Nå er det faktisk 8 500 av hotellrommene som kjøles med fjernvarmekjøling fra HOFOR.   

Dette representerer en dobling siden 2018, skriver HOFOR i en pressemelding ifølge Dansk Fjernvarme.  

 Hver dag pumper forsyningselskapet kaldt sjøvann fra Københavns havn inn i to store kjølesentraler, hvor det deretter distribueres til blant annet hoteller i København.

Fjernkjøling bruker på denne måten langt mindre energi, da den utnytter sjøens naturlige kjøleeffekt i motsetning til tradisjonelle airconditionanlegg som drives med strøm.

- Når en eiendom kobler seg til vårt fjernkjølingsnett, reduseres CO2-utslippet med inntil 70 prosent sammenlignet med bruk av lokale  kjøleanlegg. Sjøvannet krever mindre strøm, og den enkelte eiendommen kan dermed spare inntil 40 prosent i forhold til lokale strømdrevne systemer, sier Jakob Thanning, leder for kundeløsninger og fjernkjøling i HOFOR.

Samtidig sikrer fjernkjøling også en bedre utnyttelse av eiendommenes verdifulle kvadratmeter, sier Jakob Thanning.

- Vår fjernkjøling går under bakken, og dette er attraktivt i en plasskrevende by som København. Samtidig unngår vi støyende individuelle kjøleanlegg på bygningene, slik vi ser det i utlandet, og dette gir københavnerne penere fasader med mer plass til takterrasser, balkonger og mer plass i kjellerne, sier han.

Scandic Hotels er en av hotellkjedene som benytter seg av fjernkjøling. Dette er en fordel, ifølge Scandic Hotels, da fjernkjøling kan eliminere støyende lokale anlegg på hotellenes tak.

- Det er en stor fordel for oss å kunne benytte fjernkjøling fra sjøvann, da dette betyr at vi kan redusere CO2-utslippet på hotellene våre ved å utnytte havets temperatur, sier Tage Holck, teknisk direktør i Scandic Danmark.

Bærekraftig omstilling av hovedstadens turisme er helt sentralt for Wonderful Copenhagen, som derfor også er begeistret for utviklingen.

- Nylig lanserte vi bærekraftighetsmanifestet for turismebransjen, Planet Copenhagen, som tar sikte på å skape tiltak og løsninger som bidrar til en mer bærekraftig turisme i hovedstaden – inkludert fokus på reduksjon av CO2-utslipp. Fjernkjøling av hotellrom er et godt eksempel på en initiativ som bidrar i riktig retning, sier Runa Sabroe, utviklingsdirektør i Wonderful Copenhagen.

I tillegg til Københavns hoteller bruker flere banker, museer og stormagasiner den attraktive fjernkjølingsløsningen. Dette har skjedd parallelt med at HOFOR har utvidet fjernkjølingsnettverket, slik at enda flere deler av København kan få tilgang til dette kollektive kjølesystemet.