Dette rapporterer GridTech ifølge Dansk Fjernvarme.

Det er etter hvert et tiår siden Hovedstadsområdets Forsyningsselskap, Hofor, begynte å pumpe kaldt sjøvann opp fra Københavns havn for å distribuere det til de første kundene som fjernkjøling.

I fjor kunne selskapet feire at de første 100 store kundene har koblet seg til distribusjonsnettet for fjernkjøling i hovedstaden. Nå når Hofor en ny milepæl med levering av fjernkjøling til en tredjedel av Københavns totalt knappe 24 000 hotellrom.

- Når en eiendom kobler seg til vår fjernkjøling, reduseres CO2-utslippet med opptil 70 prosent sammenlignet med bruk av lokale kjøleanlegg. Sjøvannet krever mindre strøm, og den enkelte eiendommen kan dermed spare opp mot 40 prosent sammenlignet med lokale strømdrevne anlegg, sier Jakob Thanning, områdesjef i Kundeløsninger & Fjernkjøling i Hofor.

En av hotellkjedene som har tatt i bruk fjernkjølingen, er Scandic Hotels, som ser stor verdi i løsningen, som også har fordelen av å ta opp mindre overflateareal enn den tradisjonelle airconditionen.

Det er en stor fordel for oss å kunne benytte fjernkjøling fra sjøvann, fordi det betyr at vi kan redusere CO2-utslippet på hotellene våre når vi utnytter havets temperatur, forteller Tage Holck, Director of Technical Services i Scandic Danmark.