- Det unike med dette er at det skal leveres kjøling basert på fjernvarme. Det høres kanskje motstridende ut, men det installeres en lokal absorpsjonskjølemaskin som skal levere grunnkjølingen. Og grunnkjølingen representerer cirka 50 prosent av kjølebehovet. Resten vil komme fra tørrkjølere som plasseres på taket. På grunn av varmetap er det nødvendig med 1,9 GWh fjernvarme for å produsere 1,5 GWh kjøling, sier prosjektleder Terje Ruud Karlsen i Eidsiva Bioenergi.

Kjølemaskinen drives av fjernvarme med en temperatur på cirka 85 grader inn og cirka 70 grader i retur. Differansen på 15 grader brukes altså til å produsere kjøling. Det er fjernvarme som alternativt hadde vært kjølt bort på Trehørningen.

- Dette er dermed en vinn-vinn-løsning. CC Hamar Stadion trenger kjøling i den varme årstiden når Trehørningen har overskuddsvarme, sier Terje Ruud Karlsen.

Avfallsforbrenningsanlegget på Trehørningen produserer 24 timer i døgnet, 7 dager i uken, hele året. 

- Anlegget produserer damp til nabobedriften Norsk Protein, som vi leverer 25 prosent av energien vår til, i tillegg til strøm via en dampturbin. Dessuten produserer vi fjernvarme som utgjør cirka 50 prosent av den energien vi leverer, sier Karlsen til Tekniske Nyheter. 

- Fjernvarme går det mest av om vinteren når det er kaldt. Derfor har vi overskuddsenergi om sommeren.

Nøkkelen er å ha overskuddsenergi

- Prisen for en absorpsjonskjølemaskin er høy. I forhold til energiuttaket er det en stor investering. For å forsvare investeringen må vi har en rimelig energikilde, som vi har i form av overskuddsenergi fra Trehørningen, sier Karlsen. - Har man ikke rimelig overskuddsenergi, så vil det være vanskelig å få lønnsomhet i dette.

- Dette er det første anlegget i Norge som leverer kulde i denne størrelsen. Leveranse av fjernkjøling og fjernvarme til nye bygg er veldig interessant. Utgifter til investering, drift og vedlikehold står vi for, sier Karlsen.

Absorpsjonskjølemaskinen veier 24 tonn og har en pris på 7,5 millioner kroner. 

Dette er et utdrag av en sak som du i sin helhet vil finne i EnergiRapporten nr. 39/2013. Du kan bestille abonnement på EnergiRapporten her!