Dette sa partner Kenneth Olafsen i rådgivingsselskapet OP-Verkis AS på Varmepumpekonferansen i mars. Han jobber med å gi råd til kommuner om riktige anskaffelser og riktige innkjøp. 

- Jeg tror også det er viktig at leasingleverandøren tar mer av ansvaret for driften av de tekniske anleggene. Leverandøren har som regel bedre og bredere kompetanse på å drifte disse anleggene enn en driftsorganisasjon, sa Olafsen.

Foto: EnergiAktuelt

Bakgrunnen for innspillet til Olafsen var at teknisk direktør Tor Olsen i AF-gruppen i en sesjon på Varmepumpekonferansen foreslo leasing av varmepumpeanlegg som en løsning for å få utbyggere til å velge varmepumpeanlegg istedenfor elektrisk oppvarming.

Bakgrunnen for dette er at de nye byggereglene i TEK gjør at utbyggere står fritt til å velge elektrisk oppvarming i bygg inntil 1 000 m2. I bygg over 1 000 m2 er det også mulig å regne seg frem til at man kun kan varme opp bygget elektrisk.

 Tor Olsen i AF-gruppen. Foto: EnergiAktuelt

 - Det er billigere for utbyggerne å investere i panelovner eller elektrokjeler når de skal velge oppvarmingsløsninger i bygg. - Utbyggere vil ikke ta ekstrautgiften med å investere i et varmepumpeanlegg når gevinsten tilfaller de som leier eller kjøper boligene, sa Tor Olsen.

- Derfor kunne det være en god idé at bransjen tenker på finansieringsordninger, for eksempel å lease ut varmepumpeinstallasjonene over ti år. Da hadde det vært lønnsomt både for leverandøren og kunden, sa Olsen.

- Det vil ligge på mellom 7 til 10 års nedbetalingstid for varmepumpeanlegg i nye bygg, i forhold til å investere i en elektrokjele eller panelovner. Vi vil få enda bedre nedbetalingstid når effektleddet blir dyrere fremover. Dette vil gjøre at elkjeler blir en veldig kostbar driftsform, og anleggene har også meget dårlig brukstid, sa Olsen.

Dette er et utdrag av en sak som du i sin helhet finner i EnergiRapporten nr. 12/2018. Du kan bestille abonnement på EnergiRapporten her!