Rana kommune har i dag ansvaret for drift- og vedlikehold av rundt 3 200 gatelyspunkt, og blant disse er det registrert 1 200 armaturer med kvikksølvpærer, melder Rana Blad. Nå har kommunen besluttet at disse kvikksølvarmaturene skal byttes ut med LED-belysning.

Utskiftingen skal gjennomføres i år og neste år, og det skal søkes om støtte fra Enova til dette. I 2013 og 2014 brukte kommunen rundt fem millioner kroner til drift og vedlikehold av gatelys.

Dette var rundt 800 000 kroner mer enn budsjettert begge årene, noe som skyldes at kostnadene, energiforbruket og økt vedlikehold av gammelt utrangert anlegg over tid er økte betydelig mer enn budsjettet som bare justeres for generell prisstigning.

Fornyelse av gatelysanlegget med energibesparende armatur og bedre styring er et godt tiltak i slik sammenheng, som har en engangskostnad.

En utskifting og fornyelse vil fra første år gi lavere strømutgifter og reduserte vedlikeholdskostnader, og slik på en god måte bidra til å muliggjøre nødvendige kostnadskutt, mener rådmann Robert Pettersen ifølge Rana Blad.

Når alle kvikksølvarmaturene er byttet ut i løpet av 2016, vil den totale energibesparelsen ligge på rundt 800 000 kWh i året. Investeringskostnadene for prosjektet er beregnet til åtte millioner kroner.