- Det folk har gjort til nå, er å pirke i jordas overflate. Varmen som flere henter fra bakken i hagen sin og foredler i varmepumper, er ikke jordvarme, men varme fra sola, sier SINTEF-forsker Alexandre Kane til gemini.no.

Med et kobbel av industri- og teknologiselskaper i ryggen, leder han forskningsprosjektet Nextdrill. Deltakerne er i full gang med å utvikle boreverktøy som skal gjøre det lønnsomt å utnytte den virkelige jordvarmen.

Strenge kostnadskrav

Målet er i første omgang brønner som er fem til seks kilometer dype. Så langt nede finnes varme med en temperatur som er høy nok til at energien kan brukes til fjernvarme og kraftproduksjon. – Vi må bore mye billigere enn oljeindustrien hvis det skal bli business av dette, uten varig behov for subsidier. Samtidig må vi trenge gjennom bergmasser som er langt hardere enn grunnen på sokkelen i Nordsjøen. Det kan høres umulig ut å greie begge deler på en gang. Men vi har stor tro på at det vil gå, såfremt det blir forsket videre på dette også etter at det innledende prosjektet vårt er over, sier Kane.

Første test i juni

I løpet av året skal Nextdrill-prosjektet gjøre sine første småskala boreforsøk ute i naturen, nær Ås i Akershus. Både i juni og september skal en spesiallaget versjon av Resonators borhammer prøve seg på hardt fjell. I tur og orden vil den bli utstyrt med kommersielle borekroner og kroner i slitesterke materialer som utvikles gjennom prosjektet.

Les hele saken her!