- CO2-varmepumper representerer et paradigmeskifte når det gjelder varmvannsberedning. I Cowi prosjekteres CO2-varmepumper til varmtvannsberedning i bygninger med større varmtvannsbehov (sykehjem, boligblokker, sykehus, hoteller osv.), sier Jørn Stene i Cowi AS til EnergiRapporten.

CO2-varmepumper og avkastluft

- Ventilasjonsluft er mindre interessant som varmekilde nå enn før, fordi det er mye lavere temperatur etter varmegjenvinneren. Men vi har en del eldre bygg som ikke har balansert ventilasjon, kun avtrekksventilasjon, hvor det er for kostbart å bygge om til balansert ventilasjon ved rehabilitering, sier Stene. - Der er avtrekksluft en ypperlig varmekilde. Det har vi mange eksempler på, som for eksempel Tveita Borettslag hvor det er installert tre 100 kW CO2-varmepumpeaggragater for varmtvannsberedning.

Jørn Stene i Cowi AS. Foto: EnergiAktuelt

- CO2-varmepumper kan varme opp tappevann helt til 90 grader uten ettervarming. Det vil si at disse anleggene kan dekke hele det årlige varmtvannsbehovet med meget høy effektivitet. CO2-varmepumper er spesielt godt tilpasset varmtvannsberedning, men er dessverre lite egnet for varmeleveranser til konvensjonelle varmeanlegg, såfremt returtemperaturen ikke kan holdes under cirka 25 °C i fyringssesongen, sier Stene.

 

Det tekniske rommet i Romoslia Borettslag med CO2-varmepumpen. Foto: Cowi

Nesten 75 prosent energisparing

I Romoslia Borettslag i Trondheim ble det installert en 30 kW CO2-varmepumpe i 2014. 

- Der ble det ikke gjort noe med ventilasjonssystemet. Hvis blokka blir rehabilitert vil det heller ikke bli gjort noe, fordi det er for kostbart. Her bruker CO2-varmepumpen avkastluften som varmekilde, og anlegget blir meget energieffektivt, sier Stene.

- Det er målt SCOP (gjennomsnittlig effektfaktor) på nesten 4, og det er inklusive pumpen for intern sirkulasjon gjennom CO2-varmepumpen samt den gamle pumpen som sirkulerer frostveske opp til varmeveksleren på taket. Dette er svært bra da det tilsvarer omtrent 75 prosent energisparing i forhold til beredere med elektriske varmekolber eller fjernvarme, sier Stene.

Dette er et utdrag av en sak som du i sin helhet finner i EnergiRapporten nr. 15/2015. Du kan bestille abonnement på EnergiRapporten her!