Dette sier faglig leder Bård Baardsen i Novap til Tekniske Nyheter.
- Det er i Japan installert mer enn 2 millioner CO2-tappevannsvarmepumper i private husholdninger. Det var el-selskapene i Japan som var pådrivere for å installere disse CO2-varmepumpene, fordi de da fikk avsetning på billig strøm om natten, sier Baardsen.

Grunnen er at Japan har mye kjernekraft. Kjernekraftanleggene går på samme kapasitet hele døgnet. Da ender man opp med å ha store mengder overskuddskraft om natten, og veldig lave el-priser. I tillegg har de høye el-priser om dagen.
- CO2-varmepumper blir brukt til å varme opp varmtvann om natten, som de lagrer til bruk i løpet av dagen, sier Baardsen.
Årsvarmefaktor på 4
Fordelen ved å bruke CO2 som arbeidsmedium, er at man oppnår et høyere temperaturløft. I Tveita Borettslag løfter varmepumpen temperaturen til cirka 70 grader. Som varmekilde for varmepumpen brukes avtrekksluft fra ventilasjonen som holder en jevn temperatur gjennom året. Varmepumpen oppnår en årsvarmefaktor på cirka 4, og en energisparing på omtrent 75 prosent sammenlignet med elektriske beredere, sier Baardsen.
- Det er brukt CO2 som varmekilde på enkelte villaanlegg i Norge. Da har det vært brukt til både tappevann og romoppvarming uten noen særlig stor suksess, sier Baardsen. Varmepumper med CO2 som arbeidsmedium passer best der de bare skal brukes til tappevannsproduksjon. For en vanlig bolig i Norge er det for høye investeringer i forhold til det du sparer av energi. Men på store anlegg er det lønnsomt, sier Baardsen.
Dette er et utdrag av en sak som du i sin helhet finner i EnergiRapporten nr. 1/2015. Du kan bestille abonnement på EnergiRapporten her!