Dette sier faglig leder Bård Baardsen i Novap til Tekniske Nyheter.

- Det er i Japan installert mer enn 2 millioner CO2-tappevannsvarmepumper i private husholdninger. Det var el-selskapene i Japan som var pådrivere for å installere disse CO2-varmepumpene, fordi de da fikk avsetning på billig strøm om natten, sier Baardsen.

Rådgiver Bård Baardsen i NOVAP. Foto: Tekniske Nyheter
Faglig leder Bård Baardsen hos Novap. Foto: Tekniske Nyheter

Grunnen er at Japan har mye kjernekraft. Kjernekraftanleggene går på samme kapasitet hele døgnet. Da ender man opp med å ha store mengder overskuddskraft om natten, og veldig lave el-priser. I tillegg har de høye el-priser om dagen.

-  CO2-varmepumper blir brukt til å varme opp varmtvann om natten, som de lagrer til bruk i løpet av dagen, sier Baardsen.

 

 

Årsvarmefaktor på 4

Fordelen ved å bruke CO2 som arbeidsmedium, er at man oppnår et høyere temperaturløft. I Tveita Borettslag løfter varmepumpen temperaturen til cirka 70 grader. Som varmekilde for varmepumpen brukes avtrekksluft fra ventilasjonen som holder en jevn temperatur gjennom året. – Varmepumpen oppnår en årsvarmefaktor på cirka 4, og en energisparing på omtrent 75 prosent sammenlignet med elektriske beredere, sier Baardsen.

- Det er brukt CO2 som varmekilde på enkelte villaanlegg i Norge. Da har det vært brukt til både tappevann og romoppvarming uten noen særlig stor suksess, sier Baardsen. Varmepumper med CO2 som arbeidsmedium passer best der de bare skal brukes til tappevannsproduksjon. – For en vanlig bolig i Norge er det for høye investeringer i forhold til det du sparer av energi. Men på store anlegg er det lønnsomt, sier Baardsen.

Dette er et utdrag av en sak som du i sin helhet  finner i EnergiRapporten nr. 1/2015. Du kan bestille abonnement på EnergiRapporten her!