- Det er ikke noe å hente på å bruke de ekstra pengene på LED-lysrør. Da er det bedre å bruke pengene på ett nytt belysningsanlegg og god styring med T5-lysrør, sier Morten Olav Berg i Itech AS til Tekniske Nyheter. Han er godkjent belysningsplanlegger og medlem i Norsk Lysteknisk Komité (NLK).

 - Da vil vi man få et bedre lysanlegg og totalt sett en større besparelse. Der du har eldre armaturer for rette rør, er det i de aller fleste tilfeller fortsatt mest energiøkonomisk med ett nytt belysningsanlegg med T5-lyskilder, sier Berg.

- LED-lysrøret er faktisk ofte mindre effektivt enn et vanlig T5-lysstoffrør. Gjør man et skikkelig lysanlegg med ordentlig styring, får man et korrekt lysanlegg som har de egenskapene det skal ha og sparer minst like mye, og kanskje enda mer energi, fordi du får styrt det på riktig måte i tillegg, sier Berg. – Vil man ha LED-produkter på grunn av lang levetid etc., så må man bytte til produkter bygget med og for LED, slik at også belysningstekniske forhold ivaretas på en god og riktig måte.

Modifisering av armaturer kan være “risikosport”

- For å få et LED-lysrør til å fungere i en lysrørarmatur, så må armaturen modifiseres. Man må i mange tilfeller fjerne forkoblingen og forbikoble tenneren for å få LED-lysrøret til å virke. Og det er dette som kan stelle i stand problemer, fordi armaturen ikke er godkjent for å fungere på denne måten, sier Berg.

- Konsekvensene av dette er at hvis det skjer en feil på armaturen, etter å ha puttet inn et LED-lysrør, så vil man aldri få reklamert på det til produsenten. Skjer det en brann eller en annen feil som ødelegger annet utstyr, kan man risikere å få regresskrav, sier Berg.

Dette er et utdrag av en sak som du i sin helhet finner i EnergiRapporten nr. 6/2014. Du kan bestille abonnement på EnergiRapporten her!