Nå har også ClevAir blitt skrudd på i butikkene på Forus og Hamar, og ventilasjonen blir automatisk justert i forhold til hvor mange kunder som faktisk oppholder seg i butikkene, melder selskapet i en pressemelding.

Vinn-vinn-situasjon for butikkeier, kundene og miljøet

Med sensorer i butikken som måler inneluftkvalitet og temperatur, sikrer Møbelringen at kundene i butikkene opplever besøket behagelig og samtidig kan ventilasjonen skrus ned i de periodene hvor det er lite kunder, og med det spares mye strøm og CO2- utslipp.

- Vi har jobbet langsiktig med å redusere strømforbruket. I dag bruker vi i underkant av 50 kWh pr. m2, for ti år siden brukte vi 122 kWh pr. m2, sier Christian Lea Bjørnsen fra Møbelringen I. Bjørnsen Lyngdal, Egersund og Bryne.

- Våre butikker er store lokaler. Vi har perioder med mye folk i butikken og perioder med lite folk, derfor passer denne løsningen godt for oss. Jeg ser faktisk at ClevAir-systemet betalte seg inn på rundt 6 måneder, og jeg liker spesielt at teknologien også gir besparelser ved kjøling gjennom å holde på nattens lave temperatur når værmeldingene spår en varm dag, sier han.

- Jeg liker spesielt at teknologien også gir besparelser ved kjøling gjennom å holde på nattens lave temperatur når værmeldingene spår en varm dag, sier Christian Lea Bjørnsen fra Møbelringen. Foto: Møbelringen
- Jeg liker spesielt at teknologien også gir besparelser ved kjøling gjennom å holde på nattens lave temperatur når værmeldingene spår en varm dag, sier Christian Lea Bjørnsen fra Møbelringen. Foto: Møbelringen

Forutsigbarhet er viktig for god drift

- Vi har gjort flere energibesparende tiltak, vi har byttet vinduer, byttet til led-belysning med sensorstyring, etterisolert taket og byttet en port. Tre av våre eiendommer er av eldre dato, fra 1956, 1972 og 1986 (det fjerde er fra 2016). Likevel har vi kun et forbruk på 50 kWh per m2. Ifølge SINTEF er normalen for butikker nesten 300 kWh per m2, sier Bjørnsen.

- Vi har også inngått en fastprisavtale på strøm, og som eksempel hadde vi for butikken på Bryne som er på  3 500 m2, en strømregning i januar på 15 000 (+ mva. og nettleie) og  10 500 i februar (+ mva. og nettleie). Så mitt råd til andre butikkeiere er å sette i gang tiltak fort, hvis de ikke allerede er på plass, sier han.

- Vårt neste tiltak blir å finne en løsning for å kutte effekttoppene. Vi ser at vi går over vår kvote på morgenene når oppvarmingen starter, så kan vi flytte noe av forbruket i tid vil vi betale mindre, sier han.

Ser frem til å få kontroll

Andreas Pinnerød har ansvaret for Møbelringen-butikkene Studio Stavanger, Tromsø, Fredrikstad, Hamar og Forus. Tankene rundt energiforbruk og mulige tiltak startet kort tid etter at han åpnet Hamarbutikken for fire år siden i et nytt bygg. Klimaet på Hamar byr på svært kalde måneder sammenlignet med butikken i Fredrikstad, og da butikken ikke ligger i et senter merkes utetemperaturen direkte på energiforbruket. 

- Jeg har registrert at vi ikke har klart å optimalisere energiforbruket i flere av våre bygg. I takt med at strømprisene har økt, meldte behovet seg for å gjøre noe. Jeg valgte ClevAir, da de har god dokumentasjon på resultater fra tidligere kunder, og løsningen fungerer også selv om at bygget vi leier ikke har SD-anlegg, sier Pinnerød.

- I tillegg til Hamar valgte jeg også Forus, likeledes på grunn av at det ikke er et SD-anlegg og at bygget har et relativt høyt strømforbruk. Jeg ser frem til å få kontroll over strømforbruket til ventilasjon og håper å kunne spare 25 prosent, sier han.

- Det blir naturligvis fint å kunne spare CO2-utslipp, men når man har store faste kostnader så må miljøtiltakene også være lønnsomme.

- Vi er glade for å hjelpe Møbelringen; dette er butikker med mange kvadratmeter og en varierende strøm av kunder, sier Key Account Manager Nicolai Thon Wicklund i ClevAir.

- Tenk bare på dine egne lørdagsaktiviteter. Er det en dag med sol så trekker du kanskje ut i naturen eller inviterer spontant venner til grilling, mens regnværsdagene brukes til for eksempel en tur i møbelbutikker. Å tilpasse ventilasjonen etter slike variasjoner i handlingsmønstre, ser vi at kan gi store utslag på strømregningen og ikke minst redusere CO2-avtrykket til butikken. Og det uten store investeringer, sier han.

Rikke Werge Nilsen, CMO i ClevAir. Foto: ClevAir
Rikke Werge Nilsen, CMO i ClevAir. Foto: ClevAir

- Glade i bygg med stor variasjon i tilstedeværelse

- Vi er veldig glade i bygg som hos Møbelringen, fordi vi ser at denne type bygg virkelig kan gjøre store besparelser fordi det er så stor variasjon i antall mennesker i butikken. På en lørdag med regn kan butikken være stappfull, men er det veldig fint vær så kan kundene være fraværende,  sier Rikke Werge Nilsen, CMO i ClevAir til EnergiAktuelt.

- Det er i slike tilfeller sensormåling er veldig givende. Det samme gjelder i kontorbygg hvor folk er på hjemmekontor et par dager i uken, og  på kontoret i tre dager. Det varierer jo om bygget er fullt av folk eller ikke, sier Nilsen.

- Løsningen vår kan installeres i de fleste bygg, men ikke i alle. Derfor utfører vi alltid en forundersøkelse hvor vi vurderer om optimalisering av ventilasjonen vil oppnå gode nok besparelser eller ikke, sier Nilsen. - Som regel ser vi et sparepotensial i både eldre og nyere bygg.

De eldre byggene ”sløser” som regel mer med energien. Det kan ha med alderen på ventilasjonsanleggene å gjøre. - Vi liker stort sett anlegg fra cirka 1990 og nyere. Det er fordi eldre anlegg kan mangle nødvendig automatikk, for eksempel at ventilasjonsanlegget ikke kan frekevensstyres, sier Nilsen.

- Vi skiller oss litt ut fra våre konkurrenter ved at vi kan installere vårt system også i bygninger hvor det ikke er installert SD-anlegg, sier Nilsen.

- Det vi fysisk gjør ved en installasjon, er å montere en ”gateway” på ventilasjonsanlegget og å plassere trådløse sensorer rundt om i bygget. Gatewayen med vår software kommuniserer med ventilasjonsanleggene, sier Nilsen.

- Under installasjonsprosessen ser vi på hvordan ventilasjonsanleggene fungerer og foretar eventuelle justeringer. Deretter kjører løsningen av seg selv, sier Nilsen.

- De som foretar selve optimaliseringen, er spesialister på ventilasjon. Det er de som ser hvor det er mest hensiktsmessig å plassere sensorene, sier Nilsen.

ClevAir-løsningen leser også inn værdata. - Hver natt leses kommende dags værmelding inn. Hvis vi vet at i morgen blir det 8 varmegrader og sol, så blir ikke bygget varmet opp like mye som om det hadde vært to kuldegrader og overskyet, fordi systemet vet at energiforbruket kommer til å være mindre, sier Nilsen.