Oslo kommune eier mange verneverdige murbygninger, og med dagens metoder er det utfordrende å etterisolere disse og samtidig ivareta antikvariske prinsipper. Våren 2016 grep derfor Boligbygg muligheten til å teste ut en ny og innovativ metode for utvendig etterisolering av gamle murbygninger, melder Boligbygg Oslo KF. 

Objektet for rehabiliteringsprosjektet er en ombygd stall fra 1887 på Majorstuen i Oslo, der det i dag er to boliger. Målet med metoden, som er utviklet i Sveits, er å senke energiforbruket og samtidig ivareta antikvariske prinsipper ved å bruke en helt spesiell kalkpuss. I samarbeid med Byantikvaren har Boligbygg også arbeidet for å tilbakeføre bygget og bakgårdens uttrykk til slik det så ut for over hundre år siden. Prosjektet er valgt til forbildeprosjekt av FutureBuilt og har mottatt støtte fra Enova.

Energiforbruket til oppvarming skal reduseres med 50 prosent

Metoden går ut på å pusse fasaden med en kalkmørtel som inneholder det superisolerende stoffet aerogel. Den spesielle typen mørtel skal gjøre at energiforbruket til oppvarming av leilighetene i bygningen reduseres med hele 50 prosent, samtidig som kalkpussen puster på samme måte som den opprinnelige pussen.

Kalkmørtelen er også godt egnet til å forme detaljer med, noe som har vært nyttig i arbeidet med å tilbakeføre byggets uttrykk til slik man kan anta at det så ut for over hundre år siden. – Den isolerende mørtelen var svært lett og enkel å jobbe med, en sann fryd ifølge murerne, sier Ingvar Røang fra entreprenøren Thorendal AS. Entreprenøren legger likevel til at pumpen som brukes til å påføre kalkmørtelen, krevde en god del tilvenning og trening i begynnelsen.

 

Foto: Eivind Røhne/Boligbygg Oslo KF

Entreprenøren har stor tro på bruk av kalkmørtel med aerogel i framtiden. - Vi tror dette er svaret på mange utfordringer med den eksisterende bygningsmassen, fordi denne kalkpussen i tillegg til å isolere svært effektivt, bidrar til å tørke ut den underliggende konstruksjonen, sier Røang.

Byantikvaren er også fornøyd med resultatet. Morten Stige, avdelingsleder hos Byantikvaren i Oslo, har uttalt følgende: – Fasade, taktekking, beslag og takrenner er i tråd med Byantikvarens anbefaling. Det arkitektoniske uttrykket er godt ivaretatt, og det er benyttet ren kalkmaling, noe som ikke er mulig med andre utvendige pussisolasjonssystemer.

Måler temperatur og fukt

Murbygningen og bakgården sto ferdig i oktober, men siden metoden testes i nordisk klima for aller første gang, pågår det fortsatt målinger av temperatur og fukt ved hjelp av sensorer i veggene. Målingene følges opp av Norges miljø- og biovitenskapelige universitet.