Gulvarealet i Bergslien gate 12 B-C er på cirka 90 m2 tilsammen. 

- Ifølge en SIMIEN-beregning er energibehovet før tiltak 53 951 kWh per år, mens det etter tiltak er 27 023 kWh, sier Alan S. Raouf, prosjektleder i Boligbygg Oslo KF til EnergiRapporten. - Beregningene viser også at 15 324 kWh av nedgangen i energibehov skyldes isolering av yttervegg med kalkmørtel med aerogel.

 U-verdi for eksisterende vegg ble beregnet til 1,22W/m2K før tiltak, og U-verdi etter tiltak er beregnet til 0,32W/m2K. 

- Dette betyr en nedgang på hele 0,9W/m2K, det vil si tre fjerdedeler, på grunn av aerogel-kalkmørtel, sier Raouf.

- Hvis man hadde brukt vanlig kalkpuss, ville det ikke hatt noen innvirkning på U-verdien, sier Raouf. - Da ville man kun utbedret sprekkskader og rehabilitert fasaden.

Bergsliens gate 12 B-C er en bakgårdsbygning fra 1887, som opprinnelig ble bygget som stall og utedo for hovedgården. I 1989 ble den bygget om til to leiligheter. Nå rehabiliterer Boligbygg Oslo KF det verneverdige bygget etter antikvariske prinsipper. Prosjektet går ut på å drenere rundt bygget, skifte og etterisolere taket, og å pusse fasaden med kalkpuss med aerogel. I tillegg blir vinduer og utvendige dører skiftet ut i henhold til dagens tekniske krav, men etter antikvariske prinsipper når det gjelder utseende og detaljer.

Gårdsrommet blir satt i stand, og får egen sykkel- og barnevognparkering med grønt tak.

Dette er et utdrag av en sak som du i sin helhet finner i EnergiRapporten nr. 13/2016, som ble utgitt 21. april. Du kan bestille abonnement på EnergiRapporten her!