- En ny løsning utviklet i Sveits kan tyde på det. Superisolerende kalkmørtel med aerogel har vært presentert for en rekke norske fagmiljøer og andre relevante aktører, og responsen har vært stor, sier Per Jæger i Aerogel Norge.

- På grunn av den gode responsen blir det arrangert et seminar eller workshop torsdag 26. februar, hvor denne løsningen og andre nye og gamle løsninger kan bli drøftet grundig, sier Jæger. 

- Seminaret åpnes av byråd for miljø og transport i Oslo, Guri Melby, og den sveitsiske ambassadøren til Norge, Rudolf Knoblauch.

- Oppvarming av bygg utgjør en stor andel av vår energibruk. Redusert energibruk og bevaring av arkitektoniske og kulturhistoriske verdier er begge uttalte mål. Innvendig isolering forener de to målene, men ofte er det vanskelig å få tilslutning fra de forskjellige eierne av innvendige arealer, sier Jæger. 

- Delvis isolering fører også til liten energisparing, og innvendig isolering skaper ofte nye problemer for bygget.

Jæger sier at murgårder fra 1800-tallet har de største utfordringene når det gjelder utvendig isolering. I Sveits har forskere fått frem en metode med tilsetning av aerogel i kalkpuss.

Hvilke andre metoder finnes? Hvilke kriterier legger vi til grunn for å anvende nye metoder? Hvor mye energibesparelse kan det gi? Tiltak for å redusere energibruk i bygg har generelt lang levetid, hvordan kan vi komme i gang, og har vi de rette insentivene? Dette er noen av spørsmålene seminaret skal forsøke å gi svar på.

Seminaret er rettet mot alle fagmiljøer som er opptatte av økt bærekraft i eksisterende bygningsmasse, samt energirådgivere og offentlige og private gårdeiere og forvaltere av betong- og murbygg i Norge, og arrangeres på ombygde Eldorado kino i Oslo.