Dette melder Norsk Varmepumpeforening

Katt og kanin, hund og haner, slaktegris og hester – til sammen har Felleskjøpet 400 forskjellige oppskrifter på fôr. På Skansen midt i Trondheim ligger en av Felleskjøpets større fôrfabrikker. Her har det blitt produsert dyrefôr siden femtitallet, og i dag skjer det for kylling, høne, gris og hest. 

– Vi har minst bruk av antibiotika i verden fordi vi har fôr garantert fritt for salmonella. Vi bruker energi, mens produsenter ellers i Europa bruker medisiner, sier teknisk sjef Vebjørn Nilsen i Felleskjøpet.  

Gjenvinner spillvarme

Alle fôrprodukter varmes til over 81 °C for å drepe salmonella. 
– Til dette trenger vi damp på omkring 130 °C. Det får vi fra den nye varmepumpen, forteller Nilsen. Den gjenvinner spillvarme fra prosessen, og vil bidra til å redusere strømforbruket i fabrikken med om lag 5 GWh årlig, sier Nilsen. 

– Behovet for industrielle varmepumper som kan levere høye temperaturer er stort nå som industrien skal fase ut fossil energi. Derfor ønsker vi å løfte fram prosjekter som går foran og satser, sa daglig leder Rolf Iver Mytting Hagemoen i Norsk Varmepumpeforening da han overrakte Varmepumpeprisen 2024 – større anlegg. 

Felleskjøpets fôrfabrikk på Skansen i Trondheim. Foto: Felleskjøpet Agri.  

Ikke tilfeldig at det skjer i Trondheim

– Nå er det flere i Europa som ser til hva vi gjør i Norge, forteller Nilsen. Han forteller at betydelig støtte fra Enova har vært viktig for prosjektet. 

– Vi var helt avhengige av Enova, og Marit Sandbakk har vært veldig viktig for oss, understreker Nilsen. Felleskjøpet har åtte større fôrfabrikker rundt om i landet. 

– Vi håper dette er noe vi kan rulle ut på flere anlegg. Det er ikke tilfeldig at vi startet i Trondheim – der er det mange kloke hoder, sier Nilsen. 

To tonn prosessdamp per time

Et av dem er Christian Schlemminger, driftssjef i Aneo Industry AS, som står bak løsningen. 

– Varmepumpen leverer to tonn prosessdamp i timen; opplyser han. Prosessen trenger vanndamp på 130 °C og 2 bar. Den produseres i to trinn: 

  • Første trinn er basert på en industriell ammoniakkmaskin som lager lavtrykksdamp. 
  • I andre trinn sørger dampkompressorer for å komprimere damptrykket opp til ønsket trykk. 

– Begge disse systemene finnes i hver sin verden, men ingen har turt å sette dem sammen slik, og i den skalaen. Begge systemene må strekke seg veldig for å fungere sammen, stikkordet er termisk integrasjon, poengterer Schlemminger. 

Varmepumpen har fått navnet Frigg for å symbolisere en nordisk kvinne som er visjonær, tar ledelsen og søker innovative løsninger. Foto Felleskjøpet Agri. 

Henter varme fra produksjonsprosessen

Varmepumpen leverer både damp og varmtvann til produksjonsprosessen – og henter også varme fra den: Etter oppvarmingen må fôret kjøles ned mot 20 grader.

 – Denne varmen mater vi inn i varmepumpen, forklarer Schlemminger. Dampen fordeles gjennom et nybygget dampnettverk i fabrikken, og eksisterende elkjel brukes til å starte produksjonsprosessen.

– En slik integrasjon, så nær kjerneprosessen som mulig, gjør at vi kan levere varmen mest mulig effektivt, poengterer han. 

Optimaliserer driften 

Framover blir jobben å finne optimale driftsbetingelser for varmepumpen og for produksjonsprosessen. Også denne delen av prosjektet har fått Enova-støtte. 

– Vi ser fram til å fortsette det gode samarbeidet med teamet hos Felleskjøpet Skansen. Målet er å drifte varmepumpen så ofte som mulig over hele året, sier Schlemminger.