Stavanger kommune har etablert en ny energisentral som henter varme fra avløpstunnelen rett ved byens svømmehall. Den fikk Varmepumpeprisen 2018, større varmepumpeanlegg, som ble delt ut under varmepumpekonferansen på Fornebu i Bærum 6. mars. Triangulum energisentral har blitt realisert gjennom EUs Horisont 2020-prosjekt, melder Novap i en pressemelding.

- Tidsfristen var en av våre hovedutfordringer som byggherre, forteller Olsen. Etter forprosjektet startet prosjektet i praksis på nytt i mai 2015, og det måtte være ferdig innen mai 2017.

Kloakk lite populært

Byggherren ba spesielt om at muligheten for å utnytte kloakk skulle utredes i konseptutviklingen. Det ble ikke akkurat  “bølgen” da vi sa det, forteller Olsen, som berømmet rådgiverne i Norconsult da han tok imot prisen. 

- De har vært med på både konsept og detaljprosjektering. Når de først fikk los på prosjektet, har de vært veldig inspirerende å jobbe med, fastslår Olsen, til daglig leder for drift- og energiseksjonen i Stavanger kommune. Norconsult har også vært byggeledere. - Det var en suksess, konkluderer Olsen.

Gode resultater hittil

Energisentralen ligger i Stavangers svømmehall, i et område hvor det er planlagt store utbygginger. I praksis utelukket det både energibrønner og sjøvann. - Så vi hadde ingen andre muligheter enn å se på kloakk, forteller energirådgiver Fredrik Skaug Fadnes i Norconsult. 

Stavangers avløpstunnel ligger cirka 100 meter unna energisentralen. Der ble det montert drøyt hundre varmevekslere i rustfritt stål, hver på 100 kg. De henter varme fra kloakken og sender til en 500 kW varmepumpe, som løfter temperaturen for å dekke varmebehovet i svømmehallen og to administrasjonsbygg.

COP på 3,7

- Vi følger nøye med på driften, og har absolutt tro på at dette er en løsning som kan brukes der man har kloakk, sier Fadnes. Til nå gir varmepumpen omtrent 3,7 ganger mer varme enn hva den bruker av strøm.

Energirådgiver Fredrik Skaug Fadnes i Norconsult. Foto: Tekniske Nyheter

Poeng å spre gode løsninger

Nettopp overføringsverdien var et av argumentene til Norsk varmepumpeforening, som deler ut prisen sammen med Enova. – Kloakk er en ressurs med veldig fin temperatur som er tilgjengelig over alt, så dette kan realiseres i byer i hele Norge, og byer i hele Europa, sier daglig leder Rolf Iver Mytting Hagemoen i Norsk Varmepumpeforening. Et av målene i Triangulum-prosjektet er å dele erfaringer med andre byer i prosjektet, og at flere skal ta i bruk samme type løsning.  - I fremtiden vil det bli mer og mer viktig å utnytte alle ressurser som er tilgjengelige, understreker Hagemoen.