– Vi har i mange år slitt med systemer som krever masse reparasjoner og dyre ekstrakostnader som for eksempel nødventilasjon i tekniske rom på grunn av klorgass. I tillegg til mange driftstimer til spyling og kloring, som også er en betydelig merkostnad for kommunen, sier teknisk leder Steffen Aanes i Moss kommunale Eiendomsselskap, MKEiendom i en melding fra Apurgo.

Med et nytt vannbehandlingssystem i hus har kommunen også fått en ny og tryggere hverdag for de ansatte.

– Sikkerhet og helse er topp prioritet for oss. Vi valgte ApurgoM3 fordi det ikke bare gir trygt vann ved å forhindre vekst av legionella og andre skadelige bakterier, men gjør dette på en måte som eliminerer HMS-risiko som kjemikaliehåndtering og skollingsfare for våre ansatte, sier Aanes.

Enkel installering og fjernovervåkning

ApurgoM3 har enkel installasjon og er et lukket system som består av få deler som tar lite plass. 

– Vi satte opp styringsenheten og prosesscellen på hovedvannrøret. I tillegg har vi satt opp bypass, slik at vannforsyning kan sikres under den årlige service på prosesscellen. Det digitale styringssystemet overvåkes av Apurgos driftssentral via en Skype-løsning, noe som gir oss ekstra trygghet, forteller VVS-ingeniør Pål Gundersen i Moss kommune.

– ApurgoM3 har medført mange fordeler for Moss kommunale Eiendomsselskap. Likevel er det viktig å påpeke at ingen systemer er fullstendig vedlikeholdsfrie, og regelmessig service og vedlikehold er fortsatt nødvendig for å sikre at anlegget opprettholder sin funksjon, sier Pål Gundersen. 

Med Apurgos løsning for vannbehandling kan kommunen ta hånd om bakteriene, og samtidig spare energi, helt i tråd med Moss kommunes bærekraftsmål. Temperaturen på tappevannet kan senkes fra 70 til 50 grader.

– Vi har nå montert 12 anlegg i kommunen siden 2020 og opplever forbedret vannkvalitet. Vi kan redusere temperaturen i våre beredere, noe som fører til betydelige energibesparelser, sier Gundersen.

Kjell Jensen i Bolig Drift foran nylig installerte ApurgoM3-Mini. Foto: Apurgo
Kjell Jensen i Bolig Drift foran nylig installerte ApurgoM3-Mini. Foto: Apurgo

Kvalifiserer til BREEAM-NOR-poeng

 

Ved å ta i bruk ApurgoM3 kan Moss kommunes byggeprosjekter kvalifisere til poeng på den anerkjente miljøsertifiseringen BREEAM-NOR. Som eier av helsebygg og skoler må kommunen sikre at vannbehandlingen er trygg hver dag året gjennom.

– Med denne løsningen får vi en stabil og langvarig effekt i hele rørnettet. Det er spesielt viktig for oss i perioder med lite vannforbruk eller når bygg er stengt, forteller Gundersen.

Moss kommune har nylig tatt i bruk et skybasert forvaltningssystem for eiendomsdrift (LAFT FDV). De ser for seg å inkludere Apurgo-data i dette systemet, blant annet varsler om overforbruk, alarmfunksjoner og servicedatoer.

– Mye rent vann går til spille, og derfor er det samfunnsmessig viktig å ha kontroll på vannforbruket. Apurgo rapporterer overforbruk på alle våre bygg der det er installert ApurgoM3, forteller driftsoperatør Petter Hermansen i Bolig Drift.

Mini med stor gevinst

Moss kommune har også vært blant de aller første i landet som installerte den nye ApurgoM3 Mini for mindre bygg. Det gjør at kommunen kan få samme vannbehandling også i mindre anlegg.

– Vi så et behov for sikring av våre kommunale samlokaliserte boliger. Dette er typisk bygg med 10–20 leiligheter for beboere med spesielle behov. Her er det ofte vanskelig å komme inn til kontroll og service. Vi har også skollingsfare og mindre kontroll på vannforbruket, sier Kjell Jensen i Bolig Drift.

Nå skjer overvåkningen automatisk. Dermed blir det ikke lenger behov for spyling. Mulige lekkasjer varsles umiddelbart. 

– Dette gir trygghet for beboerne og kommunen. I løpet av sommeren har vi allerede montert fem slike systemer. Vi frigjør dermed mye tid som kan brukes på andre viktige oppgaver. Ambisjonen er å installere Legionella-tiltak i alle relevante bygg i kommunen, avslutter Steffen Aanes.