– Biokjelen i anlegget er på 4,8 MW. Det er det østerrikske firmaet Urbas som har levert kjelen, sier fyr- og tørkeansvarlig Glenn Haugen hos G3 Gran Tre.

– Brenselet, som består av bark og flis, henter vi fra eget sagbruk. Av og til må vi kjøpe tørr flis hvis det oppstår en krise, men stort sett bruker vi vårt eget virke, sier Haugen.

Fuktigheten i virket som brennes, ligger på rundt 40–50 prosent.

Fyr- og tørkeansvarlig Glenn Haugen hos G3 Gran Tre. Foto: G3 Gran Tre
Fyr- og tørkeansvarlig Glenn Haugen hos G3 Gran Tre. Foto: G3 Gran Tre

– Varmen vi produserer, bruker vi selv til tørking av materialer og oppvarming av bygninger. Overskuddsvarmen leverer vi til Miljøvarme Hadeland, som benytter den til fjernvarmeleveranser i Mohagen næringsområde, sier Haugen.

– Vi har en liten elkjele i anlegget, men den er ikke en back-up for fyrkjelen – til det er den for liten. Den sørger for at vannet ikke fryser, sier Haugen. – De som mottar fjernvarme fra oss, har egen back-up.

Flissiloen i anlegget rommer cirka 40 m³. – Den fyller vi én gang i døgnet, sier Haugen.

– Blandingsforholdet mellom bark og flis er svært viktig. Vi blander to skuffer bark med én skuff flis, sier Haugen. – Det er det optimale.

– Blandingsforholdet avhenger av barkkvalitet, årstid og flere andre faktorer, sier Haugen.

– Hvis blandingen får ligge i cirka en uke og godgjøre seg, forbedrer det forbrenningen betydelig, sier han.

Her ligger brenselsblandingen lagret en ukes tid. Foto: G3 Gran Tre

Kjøper inntil 1,6 MW effekt

– Vi kjøper inn en del av overskuddsvarmen fra G3 Gran Tre AS. De prioriterer trelasttørkene sine, og vi har en avtale om å kjøpe inntil 1,6 MW effekt, sier daglig leder Amund Wøien i Miljøvarme Hadeland.

Varmen brukes til oppvarming og tappevann i Mohagen næringsområde, hvor Miljøvarme Hadeland har fjernvarmekonsesjon.

– Vi leverer opp mot 2 GWh i året i Mohagen, sier Wøien.

Miljøvarme Hadeland leverer varme til følgende destinasjoner på Hadeland: Mohagen næringsområde på Jaren i Gran kommune, samt institusjoner, forretninger og leilighetsbygg på Harestua i Lunner kommune. I tillegg leveres det nærvarme til en større helseinstitusjon på Kalvsjø i Lunner kommune, et aldershjem på Lunner. Bare på Harestua leveres det omtrent 4 GWh til elleve store kunder.

Ordfører Harald Tyrdal i Lunner kommune (t.v.) og daglig leder Amund Wøien fra Miljøvarme Hadeland foran SD-anlegget i Harestua Varmesentral. Foto: Mats Olsen/Nobio

Kan øke leveransen

Totalt har Miljøvarme Hadeland en varmeleveranse på 6 GWh. – Vi ser at det er potensial for en fremtidig økning i leveranser av fjernvarme basert på bioenergi. Det er lagt til rette for at vi kan produsere og levere til flere nye bygg og kunder i fortettede områder. Bare på Harestua kan vi fordoble leveransen, sier Wøien.

Dette er et utdrag av en sak som du i sin helhet finner i EnergiRapporten nr. 9/2025. 

Du kan bestille abonnement på EnergiRapporten her!