De stadig strengere kravene til klimagassregnskap og CO2-reduksjon i byggebransjen kan ikke unngås. Det krever vilje, verktøy og klimavennlige materialer å bygge etter nye standarder. Nordens største teglbedrift, Wienerberger, ønsker å gjøre det enda enklere for prosjekterende å velge de mest klimavennlige tegltypene og velger derfor nå å omlegge sitt største teglverk. Nå skal teglverket utelukkende produsere den nye, optimaliserte miljøvennlige serien med teglstein kalt LESS.

– Som en del av teglbransjen er vi veldig bevisste på at vi selvfølgelig må være en del av løsningen på vår globale CO2-utfordring. Derfor investerer vi massivt i utviklingen av fremtidens tegl og dens produksjon, sier Andreas Christensen, som er produksjonsansvarlig i Vesterled Teglværk og Regional Operation Director i en pressemelding.

Vesterled Teglværk satser 100 prosent på miljøvennlig teglstein

Ved Wienerbergers største teglverk Vesterled i Sønderborg produseres det i dag både de tradisjonelle, massive tegltypene og den miljøvennlige teglserien LESS. Fordelingen har vært slik siden selskapet lanserte den første versjonen av den klimavennlige teglsteinen for tre år siden.

Fra 1. mai i år går imidlertid Vesterled over til å utelukkende produsere LESS.

– I over 20 år har vi jobbet målrettet med energieffektivisering og reduksjon av CO2-utslipp. Med en målrettet innsats og gjennom teknologisk innovasjon, prosessoptimalisering og store investeringer har vi kommet langt, og nå går vi hele veien ved å legge om all produksjon til LESS, sier Christensen.

– Det kan virke offensivt at vår største produksjonsenhet og halvparten av vår danske produksjon omstilles til LESS. Men vi gjør det for å signalisere at vi ønsker den grønne omstillingen og for å vise at vi tør å gå foran. Som Nordens største teglbedrift har vi et ansvar for å gjøre alt vi kan for å bidra til den grønne omstillingen i byggebransjen på en hensiktsfull og ambisiøs måte, sier han.

– I over 20 år har vi jobbet målrettet med energieffektivisering og reduksjon av CO2-utslipp. Med en målrettet innsats og gjennom teknologisk innovasjon, prosessoptimalisering og store investeringer har vi kommet langt, og nå går vi hele veien ved å legge om all produksjon til LESS, sier Andreas Christensen, som er produksjonsansvarlig i Vesterled Teglværk og Regional Operation Director. Foto: Wienerberger 

Ny miljøvennlig teglstein reduserer 70-90 prosent CO2 fra produksjonen

I 2020 introduserte Wienerberger teglsteinen LESS – det mer klimavennlige motsvaret til den tradisjonelle bløtstrøkne teglsteinen. 

Siden den gang har selskapet jobbet målrettet med å videreutvikle og optimalisere den miljøvennlige tegltypen og er nå klare til å presentere en optimalisert utgave for byggebransjen. 

– Den nye LESS-teglsteinen har i likhet med sin forgjenger alle egenskapene til den massive steinen; det er ikke inngått kompromisser med hverken kvalitet eller holdbarhet. Til gjengjeld har vi klart å redusere materialforbruket med 15 prosent, og ved å brenne med biogass reduseres CO2-utslippene fra produksjonen med 70-90 prosent sammenlignet med en tradisjonell teglstein produsert med naturgass, sier Christensen.

Den optimaliserte LESS-teglsteinen lanseres i april og vil erstatte den første versjonen med tre hull. 

Christensen understreker behovet for at alle aktører bidrar til å redusere CO2-utslipp, men han påpeker samtidig at byggebransjen ikke trenger å finne opp hjulet på nytt. 

– Vi tror mye kan gjøres med generell prosessoptimalisering og større fokus på å bygge med langvarige løsninger som verken krever større vedlikehold eller utskifting. Derfor omlegger vi produksjonen og gjør LESS – et eksisterende produkt, enda mer relevant for fremtidens konstruksjoner.

Wienerberger har en målsetning om å være klimanøytral senest i 2050. I tillegg til kommende initiativer som skal bidra til å nå målet, tester teglprodusenten blant annet ut elektriske ovner og ser på CO2-lagring kalt Carbon Capture-teknologi.