- Tar man totalkostnaden for anlegget og deler på forventet produksjon i solcellenes garantitid, som er 25 år, vil prisen per kilowattime ligge på 66 øre, sier Thor Christian Tuv i Fusen AS til Tekniske Nyheter. Han er prosjektleder for installeringen av solceller på Campus Evenstad ved Høgskolen i Hedmark.

Solcellearealet på låven på Campus Evenstad, er på 455 m². Totalkostnaden for anlegget er på kroner 993 000 eksklusiv merverdiavgift for et komplett system ferdig montert.

- Vi har satt 60 000 kWh som en målsetning, og vi har gjort beregninger som viser at 64 000 kWh vil være mulig å produsere på Campus Evenstad, sier Tuv.

Et moment her er at solinnstrålingen i Norge viser seg å være høyere enn vi tidligere regnet med. På den annen side må vi ta høyde for at solcelleanleggene vil være snødekte i deler av året, noe som vil dra ytelsen ned.  Men det er også sånn at det på fremsiden av låven på Campus Evenstad er et jorde som også vil være snødekt, og da vil dette gi større ytelse når solen har smeltet vekk snøen på panelene, sier Tuv. – Det er vanskelig å si helt eksakt hvordan dette vil bli, vi har veldig liten erfaring med solcelleanlegg i Norge.

Levetid lengre enn 25 år

- Vi regner med at levetiden på solcellepanelene vil være adskillig lengre enn garantitiden på 25 år, sier Tuv.  - Men man må huske på at i et solcelleanlegg så inngår det også elektronikk, og der er man litt mer varsom når det gjelder å antyde levetid. På Evenstad er elektronikken montert innendørs under tørre forhold. Den vil ikke bli utsatt for høye temperaturer som den ikke tåler. Noe som kunne vært tilfelle hvis den hadde stått ute i Italia, for eksempel, sier Tuv.

Batterilagring

- I situasjoner hvor solcellene produserer mer strøm enn bygget klarer å bruke, er det mulig å lagre den på batterier til senere bruk. Dette er en løsning som Statsbygg vurderer på Evenstad, sier Tuv. –

- Da kan man lagre elektrisiteten til bruk på kveldstid, hvis det er behov i bygget. Eller man kan lagre elektrisiteten som blir produsert i helgen, til bruk på en ukedag.

Tuv ser også for seg at elbilen vil inngå som en del av elforsyningen.

- Du kan lagre elektrisitet fra solcellene om dagen, på batteriet til elbilen. Hvis du ikke skal bruke bilen, kan du tappe batteriet og bruke elektrisiteten i huset isteden, sier han.