Lageret er nå i prosjekteringsfasen, og foreløpige anslag er at det vil bestå av 300 energibrønner med en dybde på 200 til 300 meter. Dette vil være et lukket system. – Med lukket system menes det brønner hvor vannet ikke siver ut av brønnene eller mellom brønnene, sa direktør for salg og marked Knut Inderhaug i Fortum AS på frokostmøtet ”Grønn effekt i blå batterier, som ble arrangert under Arendalsuka.

- Brønnene skal lades av høytemperatur fjernvarme på 90 til 95 grader sommerstid. Energiuttaket fra sesonglageret vil være mot et lavtemperaturnett. Vi vil sannsynligvis ikke ha behov for en varmepumpe for å heve temperaturen, sier Inderhaug.

- Energitapet vil være relativt stort de første årene, men etterhvert vil brønnene varmes opp, noe som gjør at vi kan ta ut energi med høyere temperaturer vinterstid, rundt 70-80 grader, sier Inderhaug.

150 GWh går tapt i Oslo

I Oslo er det cirka 150 GWh energi som går tapt i forbindelse med avfallsforbrenningen hvert år. Dette er fordi avfallsforbrenningsanlegget må gå for fullt året rundt. 

- Vi i Fortum ser på det som vårt samfunnsoppdrag å utnytte denne energien mest mulig, sier Inderhaug. - Da vil vi utnytte energi som blir kastet bort i dag, og vi vil forbedre vår produksjonsmiks, og dermed gjøre fjernvarmen enda grønnere enn den er i dag.

At Fortum bygger et lager på 10 GWh og ikke 150, er fordi de vil optimalisere lageret for Furuset. 

- For oss er dette en pilot. Det skal optimaliseres mot de som bor på Furuset og fremtidig bygningsmasse der, sier Inderhaug. 

- Samtidig gjør vi mange prøveboringer rundt om i Oslo, slik at vi på sikt kan lagre hele det overskuddet vi har om sommeren, sier han.

Utvikle Furuset som bydel

- Vi har jobbet i tre til fire år, i samarbeid med Oslo kommune, med å utvikle Furuset som bydel. Vi prøver å gjøre dette gjennom et fremtidsrettet energisystem, sier Inderhaug.

Første steg er å få lagt en fjernvarmeledning opp til Furuset, og det skjer etter planen i 2019. 

- I tillegg er planen å bygge et lavtemperaturnett, fordi vi ønsker å ta imot spillvarme fra andre leverandører, sier Inderhaug. - Per i dag er det ikke så mange spillvarmekilder på Furuset. Det er en ishall, men vi ser for oss at det også blant annet kan komme en datahall.

Inderhaug mener dette er et perfekt sted å iverksette et pilotprosjekt for å lagre varme fra sommer til vinter. Planen er å optimalisere sesonglageret, slik at det kan dekke nesten alt energibehov på Furuset på vinterstid.

Dette er et utdrag av en sak som du i sin helhet finner i EnergiRapporten nr. 24/2018. Du kan bestille abonnement på EnergiRapporten her!