I 2012 utgjorde olje bare 2 prosent av energien brukt i fjernvarmen i Norge, en solid nedgang fra 9 prosent året før. Andelen naturgass falt også, fra 6 til 5 prosent, går det fram av en ny statistikk som Norsk Fjernvarme publiserte nylig

- Dette er svært gledelig og viser at fjernvarmebedriftenes miljøsatsing ikke begrenser seg til festtaler, sier daglig leder Heidi Juhler i Norsk Fjernvarme i en pressemelding.

Juhler gleder seg samtidig stort over at flere tunge aktører i bransjen, som Hafslund Varme og Statkraft Varme, har store fornybarsatsinger på gang som ennå ikke reflekteres i 2012-tallene. Blant annet vil den nye, biobaserte varmesentralen i Freias gamle sjokoladefabrikk i Oslo bidra til at Hafslund Varme kommende vinter kan tilby fjernvarmekundene fornybar varme uten å supplere med olje også på de kaldeste dagene.

- Det er spennende å følge nysatsingene i bransjen. Alt fra avanserte fjordvarmeprosjekter via effektive industrispillvarmeanlegg til storskala solfangeranlegg dukker opp over hele landet, sier Juhler.

Også biooljeandelen gikk ned

Andelen bioolje i fjernvarmen gikk ned fra 3 prosent i 2011 til 1 prosent i 2012.

- I utgangspunktet er pris en viktig faktor for hvilke energikilder som brukes. Når man for eksempel tar i bruk mer rimelig spillvarme, og værforholdene tillater mer bruk av slik grunnlast, betyr det mindre behov for dyrere spisslast, sier kommunikasjonssjef Trygve Mellvang-Berg i Norsk Fjernvarme til Tekniske Nyheter.

Dette er et utdrag av en sak som du i sin helhet finner i EnergiRapporten nr. 30/2013. Du kan bestille abonnement på EnergiRapporten her.