Microsofts nye datasenter i Helsinki skal drives med utslippsfri strøm. Overskuddsvarmen fra datasenteret blir varme for innbyggerne i det finske hovedstadsområdet. 250 000 brukere i de finske byene Espoo og Kauniainen og kommunen Kirkkonummi vil få sin oppvarming fra overskuddsvarmen fra datasenteret, melder selskapene i en pressemelding.

Gjenvinningen av overskuddsvarme blir det største i sitt slag i verden. Ledningsnettet blir hele 900 kilometer langt.

- Noen ganger er de mest bærekraftige løsningene enkle. Ved å bruke overskuddsvarme fra datasenteret kan vi gi varme til boliger, bedrifter og offentlige bygninger i området, og redusere cirka 400 000 tonn CO2- utslipp årlig. Dette er et viktig skritt for en renere verden, muliggjort av vår felles ambisjon om å minske klimaendringene, sier administrerende direktør Markus Rauramo i Fortum.

40 prosent av regionens varmebehov vil dekkes av overskuddsvarme fra datasenteret.

- Beslutningen om å investere i et datasenter som også gir overskuddsvarme til våre byer og hjem er en vinn-vinn. Det vil akselerere Finlands digitale vekst og samtidig gjøre energisystemet vårt grønnere. Jeg håper også at dette samarbeidet kan tjene som en modell for andre land og byer som ser etter midler til å oppnå dobbel transformasjon av klimanøytralitet og digital konkurranseevne, sier den finske statsministeren Sanna Marin.