Dette sier salgssjef Petter Vik i Rototec til EnergiAktuelt.
– I Sustera Climate Solutions Geolo-løsning, som er et samarbeidskonsept mellom Rototec og Sustera Group, har vi plassert varmepumper i en container. Der er det montert både en væske–vann-varmepumpe som har energibrønnene som varmekilde, og en luft–vann-varmepumpe, sier han.
Trenger man mer varme, for eksempel til byggtørking, så vil luft–vann-varmepumpen dekke det, slik at vi slipper å bruke andre kilder, sier Vik.
– Ved å bruke mobile varmepumper sparer vi levetiden på den varmepumpen som skal drifte bygget senere. Hvis den hadde vært brukt på byggvarme, så ville den ha blitt kjørt to til tre år, og gjerne litt hardt i tillegg, sier Vik.
– Som regel trenger vi alle energibrønnene under byggvarmeperioden. Da får vi kjørt i gang og testet energibrønnene før de skal brukes til normal drift, sier Vik.
Peter Sunvisson, Business Director – Sustera Climate Solutions. Foto: Sustera Climate Solutions |
– Total effekt i containeren er 250 kW bergvarme, 90 kW luft–vann samt 100 kW elektrisitet, sier Peter Sunvisson, Business Director – Sustera Climate Solutions til EnergiAktuelt.
– Vi styrer alt fra et IT-system, og bruker kun den energien som trengs i forhold til bygningens størrelse, sier han.
Geolo er best egnet for prosjekter fra 3 000 m² til ca. 10 000 m². I større prosjekter brukes flere Geolo-containere som kan stables oppå hverandre.
– Vi har for eksempel et stort sykehusprosjekt i Finland, der vi bruker fem Geolo-enheter, sier Sunvisson.
Geolo-containeren veier ca. 12 tonn og må løftes på plass ved hjelp av en byggekran eller kranbil.
Dette er et utdrag av en sak som du i sin helhet finner i EnergiRapporten nr. 31/2024.
Du kan bestille abonnement på EnergiRapporten her!