Tiltak i eksisterende bygg er avgjørende for å innfri klimamålsetningene, og i Trondheim er det et stort antall eldre bygninger. Mange av dem eies av prisvinner E. C. Dahls Eiendom. Dette melder Trondheim kommune.

Enormt potensial

- Alle eiendommer vi kjøper, er innenfor elveslyngen. Her er det mange eldre bygg. Vi ser et enormt potensial i å redusere energiforbruket i disse, sier prosjektleder og teknisk forvalter Lisa Johansen i E. C. Dahls Eiendom AS. Selskapet har blant annet utviklet Prinsens gate 39, som i dag huser AtB, til et lavenergibygg. 

Ifølge innkjøps- og prosjektleder Nils Magne Vikan har E. C. Dahls Eiendom standardisert grønne leiekontrakter til alle sine leietakere. 

 

Prinsens gate 39 har et energiforbruk på 78 kWh per m2 per år. Foto: Anne Lise Åkervik

Juryen berømmer et langsiktig og systematisk energi- og klimaarbeid hos prisvinneren. E. C. Dahls Eiendoms satsing på energisparing monner, og at en så stor aktør går foran gir dessuten en viktig signaleffekt. Prisen ble gitt for Prinsens gate 39 spesielt, men juryen vektla også de gode resultatene av energitiltak på selskapets andre eiendommer.

- Viktig å ta godt vare på det vi allerede har

- Mens energi- og klimavennlige nybygg gjerne er spektakulære og lette å bli betatt av, så er det ikke like mye blest om mer grå og hverdagslige ting som det å vedlikeholde, ta vare på og løfte opp alle de eldre byggene vi har i byen til dagens (energi-)standarder, sier juryen i sin begrunnelse for prisen. 

- Skal vi gjøre noe med utfordringer for både energi, klima og biomangfold, er det viktig å ta godt vare på det vi allerede har. 

I år var det flertall i juryen for å gi selve prisen for energitiltak i eksisterende bygg. Årets prisvinner er også blant de største eiendomsselskapene i Trondheim. Selskapet har jobbet solid med energitiltak i mange år og har svært gode resultater å vise til.

Dette er et utdrag av en sak som du i sin helhet finner i EnergiRapporten nr. 35/2019. Du kan bestille abonnement på EnergiRapporten her!

 

 Solceller i på taket av Prinsens gate 39, med Domkirken i bakgrunnen. Foto: Njål Pettersen