- Arbeidet i regi av driftsavdelingen på NTNU er et fremragende eksempel på langvarig og grundig satsing som har gitt oppsiktsvekkende resultater når det gjelder reduksjon av energiforbruket, sier juryen i sin begrunnelse for prisutdelingen. Dette melder Trondheim kommune.

I perioden 1998-2010 var gjennomsnittlig forbruk av fjernvarme på NTNU Gløshaugen cirka 37,4 GWh per år. I 2014 var dette redusert til 21,7 GWh. Dette innebærer en reduksjon på over 40 prosent sammenlignet med perioden 1998-2010. For 2015 er potensialet enda større. Juryen vurderer resultatene som oppsiktsvekkende og prisverdige.

Gjennom utnyttelse av overskuddsvarme oppnås en årlig varmeleveranse fra kjøle- og varmepumpeanlegget på mellom 7 og 8 GWh per år, med 5-6 GWh i årlig energisparing.

Juryen er imponert over de solide resultatene som NTNU kan dokumentere gjennom driftsavdelingens systematiske arbeid med å identifisere energisparingsmuligheter og iverksette tiltak. Spesielt tiltak, knyttet til å redusere bruken av fjernvarme til oppvarmingsbehov, har så langt gitt stor effekt.

Energibesparelsene skjer ved at termisk energi man tidligere kvittet seg med via tørrkjølere på tak, kjøleanlegg og liknende, nå fanges opp og brukes i deres egne lavtemperatur varmesystemer.

Overgang fra fjernvarme til egengjenvunnet varme reduserer bruken av fjernvarme og dermed klimagassutslippene. Dette gir grunnlag for økt bruk av fjernvarme hos andre aktører i Trondheim til erstatning for strøm, noe som indirekte kan gi ytterligere reduksjon i klimagassutslippene.

Juryen sier videre at de vet at solid kompetanse sammen med engasjement og inngående kjennskap til tekniske løsninger, er avgjørende ingredienser i vellykkede energitiltak. Nettopp dette er hemmeligheten bak suksessen på NTNU, og det er ikke bare resultatene som er oppsiktsvekkende. Juryen er spesielt imponert over at tiltakene på NTNU, med noen unntak, er gjennomført med begrensede økonomiske investeringer. De er i all hovedsak basert på en kartlegging av situasjonen, forståelse av hvordan systemene virker og gjennom målrettede tiltak som reelt monner med begrensede investeringer. Dette viser hvor lønnsomt det kan være å satse på kompetanse hos dem som jobber med drift av bygg.

Overføringsverdi er et annet aspekt som ble vektlagt i juryens vurderinger. Juryen mener at gode energiløsninger i eksisterende bygg har stor overføringsverdi, fordi energisparepotensialet her fortsatt er så stort. Energitiltakene på NTNU møtes med interesse fra mange hold. Dette gjelder blant annet regulering av vannbårne systemer og utnyttelse av overskuddsvarme fra datasystemer og annet utstyr til oppvarming via varmepumper. Energiforbruk til dataprosesser og datakjøling er noe av det som øker raskest i verden. Gode løsninger på slike områder er svært relevante og noe som mange andre kan få nytte av.