Dette melder SSB. Forbruket av fjernkjøling økte med 8,3 prosent fra 2013, og utgjorde 169 GWh i 2014. Nedgangen i forbruket av fjernvarme og oppgangen i forbruket av fjernkjøling kan sees i sammenheng med høye temperaturer i 2014.

 Gjennomsnittstemperaturen i 2014 var 2,2 grad over normalen, det varmeste i en serie som går tilbake til 1900, mens den i 2013 var 1,0 grader over normalen.

Flere fjernvarmekunder hindret større nedgang

- Nedgangen i fjernvarmeforbruket i 2014 har selvfølgelig med temperaturer å gjøre. Men tilbakemeldinger vi har fått, viser at det varme fjoråret kunne gitt en enda større nedgang. Grunnen til at den ikke ble større er den store fortettingen av fjernvarmekunder som skjer i de store byene, sier kommunikasjonssjef Trygve Mellvang-Berg i Norsk Fjernvarme til Tekniske Nyheter.

Blant annet har Hafslund i Oslo, gått fra å være i en fase hvor de investerer i nye energisentraler til en fase hvor de får på plass flere kunder, sier Mellvang-Berg.

Lyse bygger ut i Stavanger, Statkraft bygger ut flere steder i landet og Eidsiva har vokst med flere titalls gigawattimer de seneste årene.

- Der man har store nett, er det fullt fokus på å få flere kunder. Dette har utlignet mye av den store nedgangen i forbruket som kunne ha vært i 2014 på grunn av det varme været, sier Mellvang-Berg.

- Den veksten av fjernvarmekunder som har vært i 2014, har blitt ” kamuflert av den høye temperaturen som gjør at volumet blir mindre selv om kundene blir flere, sier Mellvang-Berg. 

- Når vi får en kaldere vinter igjen, vil vi merke det grunnlaget som er lagt for økt fjernvarmeforbruk.

Fossilandelen ned

Mellvang-Berg er samtidig veldig godt fornøyd med at fossilandelen i fjernvarmen fortsetter å falle fra allerede historisk lave nivåer.

- I 2014 stammet bare 1,3 prosent av den produserte energien fra fossil olje, en nedgang på 1,9 prosent fra året før. Det viser at innsatsen selskapene gjør med å fase ut siste rest av fossile kilder gir gode resultater, sier Mellvang-Berg.

Kommunikasjonssjef Trygve Mellvang-Berg i Norsk Fjernvarme. Foto: Norsk Fjernvarme

- Det er ikke bare temperaturen i 2014 som gjorde at fjernkjøling økte betydelig. Det er også flere kunder som mottar kjøling. Vi ser nå at flere fjernvarmeselskaper selger både varme og kjøling, sier Mellvang-Berg.

Kundene er veldig godt fornøyde med fjernkjøling. - De blir ofte kvitt et anlegg som de har hatt mye trøbbel med, og får en enkel løsning med fjernkjøling som de er veldig godt tilfreds med. Fjernkjøling har blitt et etterspurt produkt i yrkesbyggmarkedet, sier Mellvang-Berg.


Dette er et utdrag av en sak som du i sin helhet finner i EnergiRapporten nr. 30/2015. Du kan bestille abonnement på EnergiRapporten her!