ASKO er Norges største grossist og får prisen for innsatsen med å redusere klimagassutslippene fra sin virksomhet. Firmaet har 600 lastebiler på veiene, og er med det en svært viktig pådriver for innfasing av innovative løsninger og teknologiske nyvinninger, melder Zero.
ASKO har etablert dialog med flere andre aktører og viser stort pågangsmot og engasjement for å lykkes. Den samlede effekten av tiltakene ASKO har gjennomført, vil være svært store i Norge, sier Marius Holm, daglig leder i Miljøstiftelsen Zero.
Juryen sier i begrunnelsen at ASKO viser vei og bereder grunnen for at andre lettere skal kunne følge etter. ASKO er tidlige brukere av ut- slippsfrie lastebiler. De har dratt med seg Scania til å utvikle batteri- og hydrogen-elektriske alternativer til dieselbruken i vanlige lastebiler. På samme måte jobber de nå med utvikling av selvgående, elektriske transportferger for Oslofjorden. ASKO bruker også egen vindkraft for å bli selvforsynt med fornybar kraft, og bygger solcelleanlegg på taket til alle ASKOs distribusjonslagre.
Denne prisen gir alle oss i ASKO en ytterligere inspirasjon til å stå på og brøyte vei for det grønne skiftet, sier Torbjørn Johannson, styreformann i ASKO.
Resten av de topp-tre nominerte var Bonheur med datterselskaper og Norsk Kylling. Bonheur med datterselskaper har i løpet av en femårsperiode beveget seg fra å ha hovedvekten av aktiviteten innen rigg og olje, til å ha nær hundre prosent av sin portefølje i fornybar energi. Norsk Kylling var nominert for utvikling og bygging av et slakte- og foredlingsanlegg som setter en ny miljøstandard innen global næringsmiddelindustri.
Næringslivets klimapris ble i år delt ut for syvende gang. Næringslivet er sentrale i omstillingen til lavutslippssamfunnet. Formålet med prisen er å oppmuntre til klimavennlig innovasjon og nyskaping i norske bedrifter, samt gi oppmerksomhet til bedrifter som har skapt gode resultater og går foran i det grønne skiftet.