Beyonder er blant de ledende norske batteriprodusentene og har bidratt til teknologiutvikling med det som er et nytt og egenutviklet konsept. Teknologien er svært bærekraftig, og det er god kontroll på verdikjeder og materialer. Ikke minst har batteriene svært høy effekt, noe som vil passe bra i et kraftsystem med mye fornybart, til deler av tungtransporten og på flere andre områder, melder Zero.

- Beyonders bærekraftige produksjon av batterier er et eksempel på hva som er mulig å få til i det grønne skiftet, og er en stor motivasjon for det videre arbeidet med klimaløsninger, sier Sigrun Aasland, daglig leder i Miljøstiftelsen ZERO.

Juryen sier sin begrunnelse at en batteriproduksjon basert på grønn kraft og bærekraftig materialbruk er en forutsetning for å nå målet om et klimanøytralt Europa innen 2050.

- Det neste tiåret skal vi sikre en god overgang mellom der vi er sterke i dag, og der vi skal være sterke i morgen. Norske aktører har flere konkurransefortrinn innenfor batterier hvis vi satser betydelig og umiddelbart. Beyonder er en av flere viktige aktører som driver batteriutviklingen i landet vårt fremover, sier administrerende direktør i NHO, Ole Erik Almlid.

De andre toppnominerte var Gyproc og N2Applied.

Gyproc skal benytte elektrisitet som energibærer framfor dagens løsning med LNG og regner med å kutte 23 tusen tonn CO2 som følge av tiltaket. Verdens første CO2-frie gipsplatefabrikk vil stå klar i Fredrikstad ved årsskiftet 2022/2023.

N2Applied utvikler plasmareaktorer som skal gjøre husdyrbønder i stand til å produsere sin egen organiske gjødsel ved å tilføre nitrogen til dyremøkk. Det kutter utslipp, det er sirkulært og det gir en bedre utnyttelse av ressursene på gården.

Næringslivets klimapris ble i år delt ut for åttende gang. Næringslivet er sentrale i omstillingen til lavutslippssamfunnet. Formålet med prisen er å oppmuntre til klimavennlig innovasjon og nyskaping i norske bedrifter, samt gi oppmerksomhet til bedrifter som har skapt gode resultater og går foran i det grønne skiftet.