Ambisjonen til Breeam In-Use er å redusere driftskostnader, energiforbruk og miljøbelastning, sa rådgiver Lucy Kongevold Fjermeros i Grønn Byggallianse på frokostmøtet ”Grønn Drift” den 29. oktober. – Det er Grønn Byggallianse som legger til rette for bruken av Breeam In-Use i Norge.

 

Breeam In-Use ble startet i 2015 som et supplement til Breeam-Nor. Breeam In-Use er for eksisterende bygningsmasse, mens Breeam-Nor er for nye bygg, sier Fjermeros. – Det er eiere og forvaltere som registrerer byggene sine selv.

– De første byggene ble i Norge registrert i 2016. Siden er flere og flere bygg kommet til. Totalt er det nå utstedt 195 sertifikater på Breeam In-Use i Norge, sa Fjermeros.

For registrering etter den nye manualen, som kom i mai i år, koster det £ 500 å registrere bygget sitt, og £ 800 per sertifikat. – Det er to sertifikater, og man velger selv om man kun vil sertifisere en del, eller to, sa Fjermeros. – Resertifisering med få endringer, koster £ 250. Dette betales direkte til Building Research Establishment (BRE) i England, som eier og forvalter ordningen.

Etter at man har sertifisert bygget, som kan gjøres av byggeieren selv, må dokumentasjonen kontrolleres av en revisor. – Kontrollen består i at revisor sjekker dokumentasjonen, som kan være på norsk, og i tillegg tar en befaring på bygget, sier Fjermeros.

Dette er et utdrag av en sak som du i sin helhet finner i EnergiRapporten nr. 35/2020. Du kan bestille abonnement på EnergiRapporten her!

  

Mer informasjon om Breeam In- Use, finner du her!