– BREEAM In-Use er sertifiseringsverktøyet som kan bevise overfor bankene at bygg som forvaltes eller eies er ekte bærekraftig, sa daglig leder Katharina Bramslev i Grønn Byggallianse i et innlegg på Grønn driftskonferanse den 14. november.

– Noe av det som er fint med BREEAM In-Use er at det ikke suboptimaliserer, mener Bramslev.

– Det vil si at det ikke bare ser på energieffektivisering, eller bare på klimagassutslipp, fordi vi vet at vi må ha mange tanker i hodet samtidig, sa hun.

Bramslev nevnte fordommen om at et energieffektivt bygg gir dårlig inneklima. – Dette kan avkreftes hvis man tar en BREEAM In-Use sertifisering, sa hun.

I BREEAM In-Use er det ni miljøtemaer som sjekkes ut. Man kan også bruke det som et porteføljeverktøy uten å sertifisere, for å se hvordan bygget er, hvordan porteføljen er og hvilke bygg som har behov for oppgradering. 

Tredjeparts verifiseringsverktøy

BREEAM In-Use er et tredjeparts verifiseringsverktøy som gir en sertifisering.

– Hvis man trenger sertifikatet overfor banken, eller i forbindelse med taksonomien, så er det viktig å levere dokumentasjon til en revisor som gjør en tredjepartsverifisering, sa Bramslev.

BREEAM er verdens eldste miljøsertifiseringsverktøy.  Grønn Byggallianse forvalter i dag sertifiseringsordningen BREEAM-NOR i Norge, men vil etter planen også overta forvaltning av BREEAM-In-Use fra BRE i UK.

– Mange kjenner til BREEAM-NOR som er det verktøyet man bruker hvis man bygger nytt, eller hvis man har en rehabilitering. Men er bygg i drift, hvor det ikke gjøres noen store endringer, så er det BREEAM In-Use man bruker, sa Bramslev.

BREEAM In-Use kan brukes hvis det er gjort oppdateringer i bygget, slik at det har blitt grønnere. – Da kan man legge frem sertifikatet til en investor, banken eller leietakere som alle i større grad fremover vil etterspørre dokumentert bærekraft, sa Bramslev.

BREEAM In-Use kan også brukes for å sikre at det bygget som har fått en BREEAM-NOR- sertifisering holder kvaliteten. BREEAM-NOR er bare et øyeblikkssertifikat i det bygget står ferdig.

– Hvis vi ser på overskriftene nå, så er det mange som er forsiktige med å investere i nye bygg. Vi tror det blir mindre nybygging neste år, men flere rehabiliteringer og flere som ser verdien i det å ta vare på bygg. Og da tror vi BREEAM In-Use virkelige kommer til å ta av, sa Bramslev.