Panasonics nye CO2-kjølere er utviklet for mindre virksomheter som bensinstasjoner, små dagligvarebutikker og bakerier med frys- og kjølerom. De bruker kjølemiddelet CO2 og er dermed langt mer miljøvennlige enn andre løsninger som bruker drivhusgasser, melder Panasonic i en pressemelding.

EU vil fase ut drivhusgassene

EU har besluttet at utslippet av drivhusgasser skal begrenses og være redusert med 21 prosent i 2030, sett i forhold til gjennomsnittet i perioden fra 2009 til 2012. Det betyr at kjølere med GWP-kjølemidler ikke blir forbudt, men det gir et insentiv for produsenter og forbrukere å velge miljøriktige alternativer. Noen produkter vil bli ulovlige, hvis de har en GWP-verdi (Global Warming Potential) som er høyere enn det tillatte.

20 prosent mer energieffektiv

Panasonics CO2 kjøle- og frysesystem blir tilgjengelig i modeller fra 1,6 kW til 14,6 kW i frysedrift. De er alle 20 prosent mer energieffektive enn løsninger som bruker det konvensjonelle kjølemiddelet R404A. Forklaringen på den høye energieffektiviteten finnes i enhetens unike topunkts rotasjonskompressor. Enhetene har et lavt støynivå og Panasonics 3,5 kW-modell veier kun 67 kilo. Det er blant de letteste på markedet i denne kategorien. Samme enhet kan brukes som kjøle- eller frysesystem ved å justere driftsinnstillingen.

Panasonic satser på CO2

Panasonic Heating & Cooling har satt i gang et prosjekt i Randers med CO2-kjølerne. Det er det første CO2-anlegget fra Panasonic i Europa, og markedet for kjølemaskiner vurderes å være i vekst. Panasonic var også den første produsenten som testet CO2-kjølere i Japan. Dette var allerede i 2009, og de har siden 2010 lansert fire ulike modeller på markedet i Japan.

Panasonic satser på CO2-teknologi for å styrke det grønne skiftet, og har fokus på å utvikle mer bærekraftige og miljøvennlige produkter. Målet er å ta en posisjon som ledende innovatør av miljøvennlig teknologi.

I april vil Panasonic komme med mer informasjon rundt prøveprosjektet i Randers.