Dette sa Karin Hagen i Ratio Arkitekter AS på et møte i Norsk Varmeteknisk Forening den 26. august.

Hun presenterte Oslos første passivhus som ble bygd i 2009. Eneboligen er på 186 m2. Byggherre var Stein Stoknes. Det overordnede målet med prosjektet var å utvikle et helhetlig energi- og klimaeffektivt boligkonsept basert på massivtre, som byggemetode.

- Større varmtvannsbeholder ville eieren ha for å kunne utnytte potensialet i solfangerne på en bedre måte, sa Hagen. 

- Videre vil han ha skaffet seg ovn med vannmantel for utnyttelse av overskuddsvarmen og kjøpt av utstyr fra norske leverandører for å få bedre service i driftsfasen.

- Beboerne melder at de har ikke endret livsstil på grunn av at de bor i passivhus, men de prøver å ha disiplin på forbruk av varmt vann, tørketrommel osv, sa Hagen.

På taket av Oslos første passivhus er det montert en vakuumrørsolfanger på cirka 4 m2. Foto: Ratio Arkitekter

De rapporterer også om god inneluft og fuktighet. Huset føles ikke tett i negativ forstand. Det er ikke behov for mye lufting selv om dette er fult mulig.

- Massivtreets evne til å regulere fukt og temperatur antas å medvirke til et godt inneklima, sa Hagen.

Beboerne mener at det også var et lavt brukergrensesnitt for varmeveksleren og ventilasjonssystemet. 

- Det var det også for solfangerne, men det var noen innkjøringsproblemer med ekspansjonstanken og måling av effekten av disse, sier Hagen.

Bruker 17 kWh per m2 mer tilført energi enn beregnet

I følge beregningene skulle huset ha behov for 60,8 kWh i tilført energi per m2. Erfaringene viser at det brukes elektrisitet tilsvarende 78 kWh per m2.

- Dette er typisk for mange passivhus. Man bruker som regel mer energi enn forventet, sa Karin Hagen. 

- Huset er bygget for å bruke lite energi, men forbruk av varmt vann og elektrisitet varierer med livsstil, og dette har man mindre kontroll på, sier hun.

Beregnet totalt energibehov er cirka 76 kWh/m2 per år, hvorav levert elektrisitet skal utgjøre 60,8 kWh/m2 og en vakuumsolfanger skulle dekke resterende 16 kWh/m2.

Vakuumsolfangere på cirka m2 gir et bidrag til varmt tappevann og romoppvarming. Solfangerne er koblet til en varmtvannsbeholder på 300 liter, som leverer varmt tappevann, og noe romoppvarming via vannbåren gulvvarme på bad og gang.

Når sola ikke alene klarer å generere tilstrekkelig varmt vann, vil et elektrisk varmeelement i varmtvannstanken dekke det resterende behovet.

Solfangerne er beregnet for å dekke hele boligens varmtvannsbehov i 4 av årets 12 måneder. På årsbasis dekker solfangerne 55 prosent av tappevannsbehovet og 15-20 prosent av boligens oppvarmingsbehov.

Som supplerende romoppvarming brukes to elektriske oljeovner. Passivhuset er dessuten utstyrt med energieffektiv belysning med sparepærer og meget energieffektive hvitevarer.

Karin Hagen fra Ratio Arkitekter presenterte Oslos første passivhus på et møte i Norsk Varmeteknisk Forening tirsdag 26. august. Her blir hun takket for innsatsen av foreningens daglig leder Rolf Munk Blaker. Foto: Tekniske Nyheter

Dette er et utdrag av en sak som du i sin helhet finner i EnergiRapporten nr. 28/2014. Du kan bestille abonnement på EnergiRapporten her!