Dette melder Kristiansand kommune på sine websider.

Gurines hage er et “passivhus” og har et svært lavt energibehov, under 15 kWh per m² til oppvarming per år. Byggene er svært tette og godt ventilerte, har et sunt inneklima og henter mesteparten av energien til oppvarming og tappevann fra fornybare energikilder. Byggene er i tre etasjer med universal utforming. I de lyse og luftige leilighetene er det den brede vinduskarmen og ventilasjonsanlegget som forteller at det er noe som er annerledes. Når det gjelder beboerne kan Verkerk fortelle at mange fra å være litt skeptiske til disse “tette og tekniske” leilighetene, har blitt svært fornøyde. Leilighetene er stille og har likevel god luft.

Prosjektet har også vært et av Enovas pilotprosjekter, med støtte fra Husbanken og rådgivning fra flere hold. Deltakelse i slike pilotprosjekter bidrar til formidling og kunnskapsdeling og er med å bidra til at flere velger å bygge mer miljøvennlig.

Miljøprisen ble delt ut i forbindelse med markering av verdens miljødag 5. juni. Verkerk får 10 000 kroner samt et diplom som synlig bevis.

Mange nominerte

Til sammen 11 virksomheter og privatpersoner var nominerte til årets miljøpris. Juryen hadde en interessant og vanskelig jobb med å vurdere de ulike forslagene som til sammen representerte hele spekteret av kandidater “fra utrettelig miljøengasjerte” privatpersoner til store, miljøbevisste bedrifter med fokus på bruk av miljøteknologi i egen virksomhet.

Grunnen til at en enstemmig jury til slutt valgte Cornelis Verkerk var flere, og følgende punkter var sentrale i juryens begrunnelse:

- Cornelis Verkerk har vært en pådriver og foregangsfigur i forbindelse med å utvikle Gurines hage, et passivhusprosjekt med 128 seniorleiligheter. Dette boligkomplekset på Hamresanden er et av de største passivhus i sitt slag i Norge. Det har lave klimagassutslipp, flere ulike miljø- og energivennlige løsninger og strekker seg langt over dagens krav.

- Gjennom å bygge miljøvennlige boliger og tilby en type leilighet som samfunnet trenger, bidrar Verkerk positivt til en miljøvennlig byutvikling i Kristiansand. Verkerk promoterer mer miljøvennlig byggteknikk og har jobbet for å påvirke andre til å tenke miljø i forbindelse med bygge- og rehabiliteringsprosjekter.

Om prisvinneren

Forslagsstiller Kim Johnsen fra Husbanken sa blant annet om årets miljøprismottaker: 

- Han er en miljøinspirator som har jobbet utrettelig i mange år for å få bygge seniorleiligheter på Hamresanden som nesten ikke har klimagassutslipp.

- Verkerk har også jobbet hardt for å påvirke andre utbyggere, private og offentlige byggherrer, til å tenke miljø under bygge- og rehabiliteringsprosjekter. Man kan ikke unngå å bli smittet av Verkerks glødende engasjement etter å ha vært i nærheten av han i noen minutter. Han er en ekte miljømisjonær som fortjener en utmerkelse for sin iherdige tjeneste over mange år, sier Kim Johnsen ifølge kristiandsand.kommune.no.

Prispenger til miljøtiltak

Verkerk var veldig glad for annerkjennelsen av sitt arbeid og stolt over å motta prisen. Han fortalte, ifølge kritiansand.kommune.no, at prispengene skulle gå til styret i Gurines hage som ville bruke dem på ytterligere miljøtiltak i bomiljøet. Bygget har allerede tre elbiler som beboerne kan disponere ved behov. Verkerk var sikker på at beboerne ville bli glade for prisen, men også for at «huset» deres blir anerkjent som et foregangsbygg.

Juryen for Kristiansand kommunes miljøpris 2014 bestod av Stian Storbukås fra formannskapet, Marte Rostvåg Ulltveit-Moe fra Naturvernforbundet og klima- og miljørådgiver Kim Øvland fra Kristiansand kommune.