Dette sier Roy Michalsen, forretningsutvikler i Schneider Electric til Tekniske Nyheter.

I Norge går vi mot et stadig mer kunnskapsbasert næringsliv, der den enkelte medarbeiders kompetanse i økende grad vil bli den viktigste innsatsfaktoren i bedriften.  Da vil det også være svært viktig at byggene disse bedriftene eier eller leier, er optimale med henhold til de faktorene som påvirker vår evne til å prestere.

- Et godt inneklima er i denne sammenheng et viktig parameter, sier Michalsen. 

- Inneklimatiltak i næringsbygg kan altså gi en stor økonomisk gevinst. Derfor er det viktig å tenke innemiljø også når man foretar energieffektiviseringstiltak.

- Noen undersøkelser indikerer at opptil 10 prosent av reduksjonen i produktivitet kan relateres til dårlig inneklima, sier Michalsen.

Produktivitetstap på 11 millioner kroner

Konsekvensen kan synliggjøres med følgende eksempel: Hvis en bedrift har 100 ansatte som hver jobber 40 timer per uke, så har bedriften tapt 16 000 arbeidstimer per år, hvis inneklimaet har ført til en produktivitetsnedgang på 10 prosent.

Legges en timeskost på kroner 700 til grunn, utgjør dette et årlig produktivitetstap for bedriften på kr 11 200 000.

- Dette er selvfølgelig et forenklet eksempel, men gir like fullt en indikasjon om hvilke kostnader som ligger her, sier Michaelsen.

- Det virker på meg som at det er for få som er bevisste på dette, sier Michalsen.

Han mener at i et energieffektiviseringsprosjekt kan man også oppnå et bedre inneklima, hvis man gjør dette på riktig måte.

- Hvis man går inn i et energieffektiviseringsprosjekt og ikke bare tenker energi, men også ser på tiltakene som kan forbedre inneklimaet, og gjør dette på riktig måte, vil man både kunne oppnå energibesparelser og betydelig forbedring av inneklimaet, sier Michalsen. 

- Derfor er det av stor betydning å ha med personer som også har kompetanse på inneklima.

- Man må se på de tiltakene som skal gjennomføres for å vurdere hva slags konsekvenser disse har. Noen inneklimatiltak vil føre til at energiforbruket går opp, mens andre vil dra forbruket ned. – Men summen av det hele vil som regel gi en vinn-vinn-situasjon på begge områder, sier Roy Michalsen.