– Å produsere egen fornybar energi ved å dekke taket vårt med solcellepaneler er både miljøvennlig og økonomisk. Vi er veldig fornøyde med å ha solcelleanlegget på plass, sier daglig leder i Lundedalen Næringspark, Anette Schanke Aasland, ifølge en sak på nettsiden til Sunday Power

Med sitt 11 455 kvadratmeter store tak og eiendommens beliggenhet, har næringsparken et betydelig potensial i å bruke solenergi som strømkilde for seg og sine leietakere.

– Det handler om å se potensialet. Vår miljøstrategi er en del av en større transformasjonsprosess for eiendommen, og solceller er en viktig del av denne strategien. Industrien i Grenland er helt sentral, ikke minst i det grønne skiftet. Eiendommen blir liggende midt i navet med få minutters kjøretid til Herøya, Brevik Havn og Frier Vest når tilknytningen til E-18 vest i Lundedalen åpner i 2026. Da er det viktig for oss å kunne tilby ikke bare nok kraft, men også grønn kraft til våre nåværende og fremtidige leietakere, sier Aasland.

Til glede for både gårdeier og leietakere 

Selskapene Nel, Aker Carbon Capture og logistikkselskapet Helthjem er leietakere i Lundedalen Næringspark. Når delingsordningen kommer på plass, er leietakerne klare til å bruke solstrømmen.

– Vi synes det er positivt at Lundedalen Næringspark investerer i bærekraftige løsninger som kommer både miljøet og oss som leietaker til nytte. Det er en del av vårt mål å jobbe for grønne løsninger gjennom hele vår verdikjede. I tillegg til å gi grønn energi til oppvarming og belysning, vil det også gi energi til våre elektriske trucker, uttaler Eivind Harald Bjørnerud som er Manager for Logistics & Warehouse i Nel.

Kraftoverskudd

Eiendommen har allerede i dag et betydelig kraftoverskudd og med installering av solceller som videre satsningsområde, ligger alt til rette for en videre utvikling av eiendommen.

– Vi har enda ikke gått ut i markedet, men eiendommen som er cirka 75 mål, er allerede i dag ferdig regulert til industri/næring, og vi får plass til cirka 15.000 kvm til. Vi vet det er knapphet på næringstomter og tilgjengelig kraft i Grenland. I Lundedalen Næringspark har vi imidlertid et betydelig kraftoverskudd. Når vi i tillegg får det fulle solcelleanlegget opp å gå, vil samlet strømproduksjon dessuten overgå kraftbruken i bygget, så du kan vel kanskje kalle det et pluss-bygg, hvilket jo er hyggelig, sier Aasland.

Rikard af Ekenstam, CCO i Sunday Power, sier at Aasland har vært tidlig ute med å se potensialet for solkraft i bygget.

– Vi merker en kraftig etterspørsel etter solcelleanlegg. Vår ende til ende-løsning gjør det enkelt for kunden å få et mer miljøvennlig og kostnadseffektivt bygg, og vi blir i prinsippet et firma som leier taket, sier han.

Gjennom deres Solar as a service-løsning er det Sunday Power som eier og drifter solcelleanlegget, og som selger strømmen til leietakerne i bygget. Slik får de tilgang på kortreist, fornybar solenergi fra eget tak uten å ta investeringen.