Bak innovasjonsprosjektet står Oslobygg KF, Bymiljøetaten i Oslo og Bymiljøetaten i Bergen kommune, i et samarbeid støttet av Norges forskningsråd, melder Oslobygg KF.

Forskningsbasert utvikling

Målet er å bidra i utviklingen av naturbaserte løsninger som er trygge, bærekraftige og inkluderende - og som kan erstatte dagens tradisjonelle faste gummidekker.

– Byrådet er opptatt av at Oslo kommune skal bidra til innovasjon og omstilling til grønn verdiskaping, og stille krav og etterspørre løsninger som reduserer utslipp og tar vare på natur. Samtidig skal det ikke gå på bekostning av trygghet og kvalitet. Det er dette prosjektet et eksempel på, og jeg er spent på utviklingen, sier byråd for kultur og næring, Anita Leirvik North.

De nye fallunderlagene er utviklet av to forskningsbaserte team: SINTEF og Biospinout One. Begge bruker kortreiste materialer og restprodukter fra skog- og landbruk. Resultatet er to helt ulike, miljøvennlige løsninger: LekeBARK – laget av barkgranulat og lim, der deler av limet er et biprodukt fra skogbruksindustrien, og Baremark – en blanding av celluloseflis, mycel (sopp) og naturgarvet hampfiber.

Universell utforming

– Vi ønsker at lekeplassene våre skal være trygge, miljøvennlige og tilgjengelige. Dette prosjektet viser hvordan kommuner kan gå foran i arbeidet med grønn omstilling – ved å bruke lokale ressurser, redusere utslipp og skape nye arbeidsplasser, sier Eli Grimsby, administrerende direktør i Oslobygg KF.

Prosjektet har hatt sterkt fokus på universell utforming. Underlagene er faste og stabile, og gjør det lettere for barn med ulike forutsetninger å delta i leken.

– Dette handler om mer enn bare lek – det handler om likestilling og livskvalitet. Når vi utvikler lekeplasser som alle barn kan bruke, bygger vi også et mer inkluderende samfunn, sier Gerd Robsahm Kjørven, etatsdirektør i Bymiljøetaten i Oslo.

– Det er to veldig spennende – og vidt forskjellige forslag til nye fallunderlag. Vi ser på bærekraft i produksjonslinjen, og synes det er positivt at begge leverandørene har basert seg på restprodukter fra industri, sier Lise Reinertsen, direktør i Bymiljøetaten i Bergen kommune.

Ett år med testing

De nye underlagene skal testes gjennom alle årstider i ett år, med særlig fokus på slitestyrke, støtdemping og universell utforming. Resultatene vil danne grunnlag for videre utvikling og eventuell oppskalering.

Lekeplassene er nå åpne for publikum, og både små og store inviteres til å komme og prøve de nye underlagene – og oppleve hvordan fremtidens lekeplasser kan se ut.