Dette melder Svanemerket.

Store deler av Norge har de siste ukene vært stengt på grunn av Korona-pandemien – med store økonomiske konsekvenser. Fra flere hold blir det oppfordret til å gjenreise økonomien samtidig som vi reduserer klimabelastningen. Svanemerket er et godt verktøy for grønn vekst i for eksempel byggesektoren, og flere og flere tar det i bruk. Nye tall fra Nordisk Miljømerking viser at antallet svanemerkede leiligheter, hus, skoler og barnehager som enten er ferdige eller under bygging, er mer enn fordoblet fra januar 2018 til januar 2020.

- Det er inspirerende å se den svanemerkede byggeboomen vi nå har i Norden. Den viser at mange ulike bransjeaktører ser verdien av å bruke Svanemerkets strenge krav til bygg, byggeprosess og materialer for å redusere både klimabelastning og bruk av giftige kjemikalier, samtidig som man sikrer god bokvalitet, sier Anne-Grethe Henriksen, fungerende direktør i Miljømerking Norge.

Sjudobling i Norge på to år

I Norge har vi sett en sjudobling av svanemerket byggevirksomhet siden 2018. Da var 430 svanemerkede boenheter eller bygg underveis, mens tallet to år senere var økt med 710 prosent til 3 053. Mye av økningen skyldes at JM, en av Norges største boligleverandører, fra 2018 utelukkende har bygget svanemerkede leiligheter. Mange er under prosjektering og bygging nå, men både i Asker, Tønsberg og Holmestrand er det snart klart til innflytting.

- Det at vi valgte å svanemerke hele konsernets boligproduksjon er et naturlig skritt på veien mot å bli markedsleder innen bærekraftig boligbygging, sier Martin Asp, administrerende direktør i JM Norge.

84 prosent ønsker å bo i en miljøvennlig bolig

Stadig flere er opptatte av miljøet. Hele 84 prosent ønsker å bo i en miljøvennlig bolig, men opplever at det er vanskelig å vite om en bolig er miljøvennlig eller ikke. Det viste en representativ undersøkelse YouGov gjorde for Miljømerking Norge i 2018.

 Dette er et utdrag av en sak som du i sin helhet finner i EnergiRapporten nr. 14/2020. Du kan bestille abonnement på EnergiRapporten her!