- Alle byer med respekt for seg selv bør ha et fjernvarmeanlegg, sa Øistein Andresen under åpningen. Han roste dessuten det gode samarbeidet med Kongsvinger kommune, som gjør bioenergisatsingen mulig.

Ordfører Sjur Strand understreket at kommunen ønsker å være en grønn kommune som vil være med på å styrke Kongsvinger Bioenergis satsing gjennom tilkobling av nye bygg, ifølge eidsiva.no.

Cirka 30 kunder, entreprenører og ansatte var med på åpningen og fikk omvisning på varmesentralen, som er bygget av de lokale entreprenørene Veflen, Ø. M Fjeld og Rolf Snare, og forsyner tolv næringskunder på Siva industriområde. Det er investert 19 millioner kroner i varmesentralen og i to kilometer med fjernvarmenett.

Skogsflis fra nærområdene

Varmesentralen har vært i full drift i en prøveperiode. Og det har vært kaldt i industriområdet ved Glomma de siste ukene. Gradestokken har krøpet helt ned til 29 minusgrader, noe som ble en skikkelig test av det nye anlegget.

- Varmesentralen fungerer optimalt i kulden, sier driftsleder Ove Heimnes i Kongsvinger Bioenergi til siva.no.

- Biokjelen i anlegget er en rentbrennende ovn. Det betyr at det ikke er noe utslipp. Det som kommer ut av pipa, er ren vanndamp. Flisen kommer fra tørrgran som likevel ville råtnet i skogen. Det er også et poeng miljømessig at flisen kommer fra skogene i nærområdet, sier han.

- Flisen vi bruker har en fuktighet på cirka 30 prosent, sier Heimnes til EnergiRapporten. - Flisen blir levert av Stora Enso, og kommer fra distriktet. Flisterminalen ligger på Galterud, rett utenfor Kongsvinger. Anlegget har to flissiloer. Når “walking floor” blir benyttet, har hver silo en kapasitet på cirka 80 m3.

- Effekten på biokjelen er på 2 MW. Som back-up bruker vi elektrisitet og bioolje. Bioljekjelen er på 3 MW og elkjelen har en effekt på 800 kW, sier Heimnes.

- Målsettingen til å begynne med er å produsere cirka 5 GWh i året. Etter hvert som anlegget blir bygd ut regner vi å nå opp i en produksjon på 6,5 GWh, sier Heimnes.

I sommerhalvåret vil anlegget fyres med strøm. Cirka 4 GWh vil nå til å begynne med bli produsert av flis.

Det er 12 bygg som skal varmes opp, og det største er på 26 000 m2. Bygningsmassen består for det meste av eldre bygninger som varmes opp med radiatorer og ventilasjonsanlegg.

Anlegget har vært i full drift i en prøveperiode. - Det har fungert meget bra i startfasen. Siva har ønsket en varmesentral i 20 år, så det var spesielt å få kjørt anlegget i gang, sier Ove Heimnes.

- For Siva har denne varmesentralen vært viktig for å få til omlegging til en miljøvennlig energikilde fra stor grad av eldre olje- eller elektrokjeler, de eldste fra 1970-tallet, sier Kristian Strømmen som er seksjonsleder for Eiendom i Siva til siva.no.

Dette er det andre fjernvarmeanlegget som Siva etablerer i Norge. Tidligere har Siva lagt til rette for etablering av et fjernvarmeanlegg ved Siva Moelv Næringspark, også dette sammen med Eidsiva Bioenergi.