Under bakken i Elverum ligger 50 kilometer med rør, hvor mange hundre tusen liter vann er i konstant sirkulasjon. Rørene leverer energi til lokal næring og privatkunder, og nå er også Orkla Foods Norges fabrikk på Elverum en del av Eidsivas kundeportefølje, melder Eidsiva.

Grønne mål

Orkla Foods Norge jobber med å redusere klimautslipp i hele verdikjeden, det å erstatte elektrisitet og olje med fjernvarme på fabrikken i Elverum, er et av flere tiltak som bidrar til en vesentlig reduksjon av selskapets CO2-avtrykk.

- Orkla Foods Norge ønsker å bidra til en bærekraftig utvikling og vi jobber hele tiden med å finne måter å redusere våre klimagassutslipp. En god og lokal løsning her i Elverum er påkoblingen til fjernvarmenettet, som i tillegg til å gi oss den forutsigbarheten vi trenger, er bra for klimaet og reduserer våre energikostnader, sier Jens Erik Dobloug, fabrikksjef ved Orkla Foods Norges fabrikk i Elverum.

Viktig utvikling i næringsområdet

Elverum kommune har investert mye i utviklingen av Grundsetmoen næringsområde. Med infrastrukturen som nå er bygget ut, legges det til rette for videre utvikling og satsing for området.

- Aldri har energiforsyning vært mer aktuelt i samfunnsdebatten. Med den nyetablerte fjernvarmeforsyningen til dette område, så kan vi tilby næringslivet en sikker, miljøvennlig og økonomisk lønnsom energikilde. Det gjelder både de som er der i dag, og de som ønsker å komme til Elverum. Samarbeidet med Eidsiva er viktig for begge parter, sier Elverum-ordfører,  Lillian Skjærvik.

Veien til fornybart

Orkla Foods Norges sitt produksjonsanlegg på Grundsetmoen bruker mye energi i sin produksjon. Anlegget har eksistert i mange år, og ble i sin tid bygget med olje og strøm som energiforsyning. Overgangen til fjernvarme som oppvarming er et viktig skritt i riktig retning.

- Dette er et av mange initiativ for å nå Orklas mål om å redusere klimagassutslippene fra vår produksjon med over 60% innen 2025, forklarer Dobloug. 

Eidsiva Bioenergi benytter lokalt råstoff i sitt anlegg på Elverum, og fjernvarmen sparer miljøet for store mengder CO2 hvert år.

- Hvert år leverer vi store mengder fjernvarme gjennom egen infrastruktur til privat- og bedriftsmarkedet på Innlandet. I praksis er dette et stort bidrag til det grønne skiftet gjennom økt fornybar energiproduksjon og frigjøring av elektrisk energi til andre formål, sier Marit Storvik, direktør i Eidsiva Bioenergi.

Lokal overskuddsenergi

Energien produseres av lokal overskuddsenergi som ellers ville gått tapt. Når bygg og boliger kobles på fjernvarmenettet, skaper dette et stabilt og komfortabelt inneklima, samtidig som man bidrar til en mer miljøvennlig og bærekraftig by.

- Denne investeringen vil skape lønnsomhet til Elverum. Både ved at lokale ressurser som ellers ikke ville kommet til nytte, nå blir energi – og ved en styrket infrastruktur til et kommunalt eid næringsområde, som er viktig for kommunen når det gjelder arbeidsplasser og industri, avslutter Storvik.