Det sier Rolf Iver Mytting Hagemoen, daglig leder i Norsk Varmepumpeforening i en melding fra Novap. Ferske tall fra Prognosesenteret viser at totalt salg i første halvår økte med 11 prosent sammenlignet med rekordåret 2021.

– Vi har sett gjennom en årrekke at høye strømpriser driver salget, ikke minst av luft-til-luft-varmepumper. De er forholdsvis enkle å installere og vil raskt redusere strømregningen betydelig, poengterer Hagemoen. Ifølge en analyse Gehør strategi og rådgivning har gjort for Varmepumpeforeningen, kan norske yrkesbygg effektivisere energibruken med 2,5 TWh innen 2030 ved å installere varmepumper. 

– Vi ser litt økt salg til yrkesbygg, men volumene er fortsatt veldig lave, poengterer Hagemoen. 

Tidligere høysesong

Flere importører merker at all oppmerksomheten rundt strømpriser de siste ukene påvirker markedet. 

– Vi har absolutt opplevd større pågang, og vi opplever økt anerkjennelse for luft-til-luft-varmepumper også i Stor-Oslo. Her har det tidligere vært større skepsis enn i andre deler av landet, opplyser administrerende direktør Daniel M. Kristensen i ABK-Qviller. 

– Som regel pleier høysesongen å komme i gang for alvor fra midten/slutten av august. Men nå startet det for alvor allerede første uke i august, sier Markus Flognman, avdelingsleder for varmepumper i Ventistål. 

– Ikke oppsving for næringsbygg ennå

Han er litt skuffet over at det ikke er større vekst for luft-til-luftvarmepumper for yrkesbygg.

– Vi ser jo stadig bedriftseier som er fortvilet over høye strømregninger uttale seg i media, poengterer han. ABK-Qviller melder om større etterspørsel etter luft-til-vann- og væske-til-vann-varmepumper for næringsbygg. Det har så langt ikke Eptec Energi merket noe til - tross alt snakk om strømpriser. 

– Ledetiden på næringsbygg er ganske lang, så det har ikke kommet noe oppsving ennå, sier daglig leder Ole Jørgen Veiby. 

Bedre tall for vannbåren varme

Totalt økte salget for alle de tre vanligste typene varmepumper (i alle størrelser) i andre kvartal sammenlignet med samme periode i fjor: 

  • Luft-til-luft: 9 % økning
  • Luft-vann: 15% økning 
  • Væske-vann: 33 % økning

– Det er positivt at varmepumper til vannbåren varme øker, men andelene er fortsatt veldig små, poengterer Hagemoen. I første halvår ble det solgt 46 000 luft-til-luft-varmepumper, men bare 3000 luft-til-vann og væske-til-vann-varmepumper.

– Markedet for disse varmepumpene har på ingen måte tatt av selv om vi ser en vekst. Vi trenger byggeregler som stimulerer til å velge varmepumper og vannbåren varme i nye bygg, sier Hagemoen.

Trenger støtte for å nå 10 TWh-mål 

I tillegg forventer Varmepumpeforeningen at Enova kommer med bedre støtteordninger for boliger og yrkesbygg.

– Det kan gi enda mer fart i markedet, noe vi trenger for å oppnå Stortingets mål om 10 TWh energieffektivisering innen 2030. Da er varmepumper en av de sentrale løsningene, understreker Hagemoen.