Dette skriver Norsk Varmepumpeforening (Novap) på sine nettsider.
Høsten 2021 skjøt strømprisene i været etter 2020, som hadde de laveste strømprisene siden 2002. I 2022 og 2023 hadde vi unormalt høye strømpriser, noe som bidro til to år med rekordsalg. Under covid førte reiserestriksjoner til at husholdningene brukte mindre penger på ferie og mer på oppussing. Dette førte også til at flere anskaffet varmepumper i denne perioden.
Over hele Europa var det i perioder under covid store leveringsproblemer, noe som førte til store forsinkelser. Dette bidro til at flere som bestilte varmepumper høsten 2022, fikk installert disse først våren 2023. Varmepumpesalget skulle derfor egentlig vært høyere i 2022 og litt lavere i 2023.

Varmepumpesalg i 2024 sammenlignet med 2023. Kilde: Novap
Med innføringen av en svært gunstig strømstøtteordning og med høy boligrente forventet både Prognosesenteret og mange i varmepumpebransjen at salget ville gå noe ned i 2024, og slik gikk det. Luft-til-luft- og luft-til-vann-varmepumper opplevde en moderat nedgang, mens salget av væske-til-vann-varmepumper falt med over 40 %, både i fjerde kvartal og i året som helhet.

Kilde: Novap
Varmepumpesalget påvirkes sterkt av strømprisene
Gjennom flere år har Novap observert hvordan etterspørselen etter varmepumper stiger og synker ettersom strømprisene går opp og ned. I år med høye strømpriser skrives det hundrevis av medieartikler om hvordan man kan spare strøm, og varmepumper får mye oppmerksomhet.
Flere i varmepumpebransjen er naturlig nok bekymret nå som regjeringen har foreslått en ny ordning med en fast lav pris på strøm både hjemme og på hytta, skriver Novap. Med Norgespris på 40 øre/kWh vil boligeiere få subsidiert en langt lavere strømpris enn det som NVE og flere andre har anslått som gjennomsnittlig spotpris fram mot 2030.

Kilde: Novap
Mange av dem som støtter innføringen av Norgespris, hevder at energieffektivisering fortsatt vil være lønnsomt, og at det ikke er noen grunn til å hevde at interessen for å spare strøm vil falle.
– Det er riktig at mange Enøk-tiltak fortsatt vil være lønnsomme med en spotpris på 40 øre, noe som for mange vil innebære en totalpris på 95–100 øre per kWh inkludert nettleie og avgifter, skriver Novap.
Nedbetalingstiden for varmepumper og andre Enøk-tiltak vil imidlertid bli lengre, og for noen boligeiere kan tilbakebetalingstiden bli lengre enn ønsket. Om man ser på historiske salgstall for varmepumper sammenlignet med strømpris, må man forvente en lavere etterspørsel etter varmepumper til boliger og hytter med en slik strømpris, ifølge Novap.