Dette melder Statsbygg

– Byggenæringen står for store klimagassutslipp både globalt og i Norge og er en næring som har masse å hente på grønne tiltak. Vi har satt oss ambisiøse klimamål og må gjøre det vi kan for å nå dem. Derfor er jeg glad for at Statsbygg går foran og oppnår store utslippskutt, sier digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung.

Administrerende direktør Harald Nikolaisen understreker at Statsbyggs investeringsnivå økte fra ca. 7,3 mrd. til 13,8 mrd. i samme periode som kuttene er gjennomført:

– Selv om vi bygger mye mer, har vi fått til store kutt i utslippene våre. Når vi har jobbet bevisst med klimatiltak på mange ulike områder over flere år, er det godt å se at tiltakene har gjort en betydelig forskjell, sier han.

For et års tid siden begynte Professor Mørchs hus i Trondheim å reise seg. Bruk av lavkarbonbetong, varmepumpe med brønnpark, solcelleanlegg og fasadekledning av tre er noen av grepene som vil trekke ned prosjektets klimafotavtrykk. Foto: Statsbygg

Passerte målet

Statsbyggs femårsmål er å redusere klimagassutslippene med 30 % fra 2020 til 2025. Delmålet for 2024 var en reduksjon på minst 25 %, noe Statsbygg nå altså ikke bare har nådd, men overgått.

Utslippsnedgangen skyldes en rekke tiltak på mange områder:

  • Byggeprosjekter: Utslipp fra produksjon av byggematerialer er Statsbyggs største utslippskilde. Noe av det som har gjort stor forskjell, er mer bruk av betong med lavkarbonklasse A og andre klimavennlige materialer, mer bruk av tre i byggene og gjennomgående fossilfrie byggeplasser. I tillegg har bevisste valg av tomter gjort at man unngår store klimagassutslipp fra omfattende grunnstabilisering og pæling i flere av prosjektene som nå er under bygging.
  • Energitiltak: Styringssystemer for ventilasjon, varmepumper tilknyttet energibrønner, isolering, solcelleanlegg og driftsoptimalisering er blant tiltakene som har gjort at energiforbruket ved eiendommene Statsbygg forvalter har gått betraktelig ned.
  • Strategi og data: Stadig flere byggeprosjekter har egne klimagassregnskap. Innsikten fra disse har gitt grunnlag for en klimaplan med flere og bedre data, som igjen har gitt bedre beslutningsgrunnlag for utforming av tiltak og mål. Bedre datagrunnlag og større nøyaktighet i beregningene har også vært viktig for å forstå utviklingen i utslippene.

Ikke i mål ennå!

Selv om målet for 2024 er nådd, er ikke jobben ferdig, understreker Statsbygg-sjefen:

– Nå må vi fortsette den gode utviklingen. Blant prosjektene vi gjennomfører nå, er det fortsatt høy andel nybyggprosjekter, men vi ser at det er større innslag av rehabiliteringsprosjekter blant prosjektene vi planlegger i tidligfase. Det vil kunne bidra til enda lavere utslipp framover, sier Harald Nikolaisen.