- Det er overskuddsvarme fra Postens nye terminal og fra Rema som det er planlagt at skal lagres i leire, sa daglig leder i Bjørnar Høyland i Torgård Energi AS til EnergiRapporten i mars 2017.

- Tilgjengelig overskuddsvarme vil være på mellom 3 og 4 GWh, mens det estimerte varmebehovet for potensielle brukere er cirka 3,1 GWh.

Det er søkt støtte fra Enova til konseptutredning, og det vil også bli søkt om investeringsstøtte til gjennomføring av utbyggingen.

- Leire har ulike sammensetninger basert på ulike mineraler. Man kan ha mer eller mindre egnet leire. Björn Modin v/Energianalys Jämtland har tatt prøver av leiren på Torgård, og funnet ut at den er veldig godt egnet til energilagring, sier energirådgiver Sven Opalic i Evotek til Tekniske Nyheter. 

- Viktige faktorer her går på hvor stort tap av energi det forventes i løpet av et år og hvor mye effekt man kan forvente å kunne lagre eller ta ut i hver sløyfe. Med tap av energi i leirelageret, så mener man litt forenklet hvor stor del av den mengden varme man slipper ned om sommeren, som man kan forvente å ta ut igjen.Hvis det eksempelvis er høy grunnvannsstand i området, med stor forflytning av vannmasser, vil mye av energien man sender ned kunne forsvinne.

Et annet interessant element ved å lagre energi i leire, er selve utbyggingen, mener Opalic. 

- Boring av brønner i fjell er ganske kostbart. Vi driver vi nå og ser på ulike teknikker for å presse rørene ned i leiren. Da trenger vi ikke å bore, og det vil gjøre det mye enklere og forhåpentligvis, mye mindre kostbart, sier han.

– Vi regner med at dybden på energilageret på Torgård vil være cirka
20-25 meter, sier energirådgiver Sven Opalic i Evotek. Foto: Evotek

 - Rørene trenger ikke å presses ned til samme dybde som en tradisjonell energibrønn. Vi regner med at dybden på energilageret på Torgård vil være cirka 20-25 meter, sier Opalic. 

- Sløyfene blir da laget på forhånd og kan for eksempel rulles ut på en trommel. Avstanden mellom sløyfene er noe vi skal utrede nærmere.

Beregnet varmetap på 10 prosent

- Vi har beregnet et varmetap på cirka 10 prosent. Men dette er avhengig av hvor mye man isolerer over sløyfene og ut over randsonen på feltet, sier Opalic. 

- Det er også avhengig av leirens egenskaper. Hvis leiren transporterer varme veldig raskt ut i området, vi det gi større tap.

Temperatur opp mot 35 grader

Uttakbar temperatur i leirelagret vil være opp mot 35 grader. 

- En del av byggene kan ta imot lavtemperatur varme, slik at de i deler av året vil kunne ta imot varme direkte.  Ellers, og spesielt i slutten av varmesesongen, må det spisses med varmepumper, sier Opalic. Hvis planene for leirelagret på Torgård blir gjennomført, vil det være byggestart i løpet av året.

Viktig med riktig beliggenhet

- For å få til det vi er i ferd med på Torgård, er det viktig at næringsområdet har riktig beliggenhet og at det er stort nok, sier Øyvind Christensen i NHP Eiendom. 

- Det må være plass til bedrifter som leverer overskuddsvarme og bedrifter som kan motta varmen.

- Hvis man driver med gylne middelveier, vil man oppnå at hver enkelt bedrift etablerer seg på forskjellige steder. Hvis man ser seg rundt i Norge, så er det et faktum mange plasser, sier Christensen.

Dette er et utdrag av en sak som du i sin helhet  finner i EnergiRapporten nr. 9/2017. Du kan bestille abonnement på EnergiRapporten her!