Dersom piloten blir en suksess, vil potensialet i en fullskalaløsning være 100 GWh elektrisk energi, samt 200 GWh termisk energi for industriell utvikling både for Eramet Norway og potensielle nyetableringer. Den samlede tilgangen på ny energi vil da kunne bli 300 GWh, melder Enova.

Et vellykket prosjekt vil også kunne bidra med teknologiske løsninger som gir en grønnere utvikling for hele smelteverksindustrien.

Eramet Norway er en verdensledende produsent av raffinerte manganlegeringer som er en viktig bestanddel i fremstillingen av høykvalitetsstål. Selskapet har et årlig kraftforbruk på cirka 2 TWh.

- Eramet Norway har høye ambisjoner for innovasjon og bærekraftig utvikling. I prosessanleggene til Eramet Norway gjøres det stadig forsøk for å finne bedre løsninger med hensyn til energi og miljø. Dette prosjektet er et viktig teknologisprang i jobben mot denne ambisjonen, sier direktør for strategisk utvikling i Eramet Norway, Kåre Bjarte Bjelland.

- Eramet Norway driver et langsiktig og målrettet arbeid med utvikling og implementering av ny teknologi med potensial for reduksjon av CO2-utslipp og mer effektiv energiutnyttelse. Vi har hatt av gleden av å være med på denne reisen, og vi trenger flere spydspisser som Eramet Norway for å nå målet om lavutslippssamfunnet, sier adm. direktør Nils Kristian Nakstad i Enova.

Enovas nye avtale med Olje- og energidepartementet for 2017-2021 trekker opp høye ambisjoner for utvikling og demonstrasjon av energi- og klimateknologi i Norge. De nye ambisjonene ble markert med tre nye støttetilbud i januar i år.

- Eramet Norway Sauda er den første industribedriften som får støtte gjennom Enovas program for støtte til pilotering av ny energi- og klimateknologi i industrien. Tilbudet er nytt fra 2017, og vi ser med glede at prosessindustrien nå responderer godt på dette, og dermed driver utviklingen fremover. Vi har tro på at dette vil hjelpe flere prosjekter og teknologier ut i verden, avslutter Nakstad.