Prisen ble delt ut under Boligkonferansen i regi av Boligprodusentenes Forening. 

– Det er ekstra stas å vinne Årets Hytteprosjekt med akkurat denne hyttetypen. Dette er Saltdalshytta sin aller mest klimasmarte hytte og vi har lært enormt mye i utviklingen av "Lillebror", som vi også tar med oss i fremtidig utvikling. Det gjelder våre holdninger til mindre arealbruk, materialbruk og energibruk i hyttene våre.  At stadig flere kunder kommer til å etterspørre bærekraftige hyttekonsept har vi virkelig tro på, og vi har sjeldent opplevd så mye engasjement rundt en hyttelansering som med “Lillebror”, sier Kjededirektør i Saltdalshytta, Monica Blom Thorsen.

Leveres i to energiutførelser

Lillebror leveres i to energiutførelser; en normalstandard beregnet på off-grid hytter, og en høystandard beregnet på hytter som er tilkoplet strømnettet. Kjøkken og bad er lagt vegg i vegg som en egen sone. Disse rommene kan lukkes og holdes svakt oppvarmet. Temperaturen i resten av hytta kan da senkes uten risiko for at vannrør fryser. Dette reduserer oppvarmingsbehovet betraktelig.

Utbygger av Årets Hytteprosjekt er Saltdalshytta BVT og hyttemodellen ble oppført i Krødsherad kommune i 2024. 

Årets Hytteprosjekt-prisen hedrer forbildeprosjekter som har flest mulig av følgende kvaliteter: standardisering og byggekostnader, bærekraft og bokvalitet, samt særpreg og nyskaping.

Juryens begrunnelse

Juryen fra Boligprodusentenes Forening har følgende begrunnelse for valget av “Lillebror” som vinner av Årets Hytteprosjekt:

- Lillebror er et nytt hyttekonsept, basert på enkelhet og nøkternhet for å redusere miljøavtrykket. Smarte løsninger bidrar samtidig med å ivareta dagens komfortkrav. Lillebror er på 58 kvadratmeter og leveres som elementbygg. Gulvelementer er spesielt tilpasset pelefundamentering, med limtredragere som er integrert i ytterveggene. Pelefundamentering reduserer behovet for grunnarbeider og gir lavere klimagassutslipp enn hytter med vanlig fundamentering.

Fremtidig behov for mindre hytter

42 % av norske fritidsboliger, som er eldre enn 5 år, er mindre enn 60 kvadratmeter.

- Vi ser at det i tiden fremover vil være behov for fornyelse av hytter som ble bygget på 60-, 70- og 80-tallet. Denne hyttetypen, av relativt liten størrelse, vil også kunne passe godt inn på steder der eldre hyttebygg skal rives og bygges på nytt med et lite klimaavtrykk, sier Blom Thorsen.

- Flere av tiltakene og tankene bak “Lillebror” er det også fullt mulig å ta med seg inn i våre andre hytter, slik at vi ikke begrenser oss til kun å tilby det på en hytteserie. Det er gledelig å se at vi har flere liknende prosjekter i gang rundt om i landet nå. Blant annet på Vinstra og Eggedal der hyttetypene Smart 1 og Aasebu for tiden bygges med henholdsvis ‘off-grid’ løsninger og pilarløsninger, avslutter Monica Blom Thorsen.