Dette melder Solør Bioenergi. 

De to leilighetsbygningene i Vännäsby består av 13 leiligheter med totalt 130 radiatorer, som også finnes i trapperom og vaskerom. Da Magnus Nilsson kjøpte eiendommen for noen år siden, var energiforbruket høyt. Radiatorene som var installert i leilighetene manglet termostater, noe som førte til at varmen var på hele døgnet. Når solen skinte inn i leilighetene, økte temperaturen og leietakerne måtte lufte ut.

- Noe måtte gjøres, og vi så på ulike alternativer. Vi innser ganske raskt at det mest kostnadseffektive var å installere nye moderne termostater og ventiler på eksisterende radiatorer, som regulerer varmen etter vær og sesong, sier Magnus Nilsson, eieren av leilighetsbygningene.

Reduserte energikostnader

I tillegg til nye termostater og ventiler har vinduer og balkongdører blitt skiftet ut for å få et tettere hus med mindre trekk. Videre har temperaturen blitt regulert til 22 grader i boarealene og 15 grader i andre områder. Magnus sier at investeringene som er gjort, er relativt enkle og billige tiltak som har stor innvirkning på driftskostnadene. Da eiendommene ble kjøpt, var energiforbruket på 190 000 kWh per år, nå er det nede på 124 000 kWh.

- På Solørs nettside kan vi følge forbruket vårt, og vi så raskt at det sank for hver måned. Investeringen vi har gjort, har vi tjent inn på knapt to år med god margin gjennom reduserte driftskostnader. Til tross for rekordkalde måneder har vi likevel hatt lavere kostnader enn tidligere, og vi har redusert energikostnadene våre med 45 prosent årlig, sier Magnus Nilsson.

Et tettere hus med mindre varmetap og moderne termostater og ventiler som regulerer varmen er noen av mulighetene for å senke kostnadene.

- Det finnes mange tiltak som kan gjøres for å redusere energibehovet og dermed få lavere kostnader. Vi gir gjerne råd til våre kunder om hvilke tiltak som kan være hensiktsmessige for å redusere energiforbruket. Det Magnus har gjort, er effektivt til en relativt lav kostnad sammenlignet med andre alternativer. At Magnus velger å investere i energibesparende tiltak betyr at han har fått lavere energikostnader og fortsatt en varmeleveranse med høy pålitelighet. Samtidig får vi en mer tilfreds kunde, sier Emil Almroth, nettansvarlig for region Nord hos Solør Bioenergi.